Klubbens arbete leder ut i naturen

Vårvintern är på intågande och med den stigande solen börjar friluftsmänniskor krypa ut ur sina iden. Skoteråkarna ser över sina maskiner och tar en tur efter någon preparerad led, tacksamma över att den ligger slät som ett salsgolv. Eller tvärtom, irriterade för att skoterklubben inte håller den i skick.

De röda ledkryssen i Norrfjärden ses över av Tord Söderberg. Kryssen kan också snöa över vilket kräver lite jobb av skoterklubbens eldsjälar.

De röda ledkryssen i Norrfjärden ses över av Tord Söderberg. Kryssen kan också snöa över vilket kräver lite jobb av skoterklubbens eldsjälar.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2010-03-03 06:00

VINTERSPORT

Piteå är en riktig skoterkommun. Här finns inte mindre än 8 000 registrerade snöskotrar varav ungefär hälften är i bruk.
Piteå snöskoterklubb består av sådana som ser skoterlivet som en fritidssysselsättning men även de som ser det som en sport. Den viktigaste länken i skoterförarnas värld är fräscha leder och det är Piteå snöskoterklubb som gör jobbet, till största delen ideellt.
Fixar kryssen
- Att sladda lederna är ju såklart det som vi gör mest. Men man får inte glömma höstjobbet, vilket innefattar röjning, reparationer av skoterbroar, skyltning och att fixa de röda kryssen, säger föreningens ordförande Tord Söderberg.
Byagrupperna gör
största jobbet
Han gör många timmar för klubben men hävdar att de så kallade byagrupperna är de som gör det största jobbet. Om Piteå snöskoterklubb är navet så är byagrupperna ekrarna. Det finns 17 byagrupper i Piteå kommun och de består av skoterintresserade personer som bestämmer hur man vill lägga upp arbetet. Detta har många fördelar, man vet hur man vill ha det, man känner till sin by och dess egenheter, man verkar för att få det bra på sin egen "bakgård", man kanske känner markägare och andra personer som berörs av vinterlederna.
Fler händer - mindre jobb
Skoterklubbens styrelse har en vision om att det i varje by ska finnas en fungerande och aktiv byagrupp.
- Vi jobbar hela tiden för att få igång fler byagrupper och det senaste året har flera nya bildats, bland annat i Munksund, Strömnäs, Bergsviken, Hortlax och Infjärden. Som medlem i klubben finns naturligtvis inget krav att man måste vara aktiv ledsladdare, men om fler hjälps åt behövs färre insatser av varje person, istället för att några få ska göra stordåd, säger Tord Söderberg.
Som många andra ideella föreningar brottas Piteå snöskoterklubb ständigt med ekonomin. Tord Söderberg tycker att det är märkligt att så få av de många skoterägarna vill vara med i klubben som 2009 hade 680 betalande medlemmar/familjer.
- Vi har ett bidrag från Piteå kommun på 60 000 kronor vilket baseras på en peng per ledmil. Vi sköter 41,4 mil och bidraget täcker ungefär en femtedel av den omsättning som klubben har. Resten stavas ideella pengar och en del sponsring.

TIPS Tio byagruppers bästa utflyktstips
Bergsviken - Igeltjärnsberget, för möjlighet till kul körning
Blåsmark - Knöppeln, för att man aldrig är ensam där
Böle - Råberget, för vacker utsikt över Svensbyfjärden
Infjärden - Torrbergstjärn, för miljön och inplanterad fisk
Jävre - Finnträsk, för de många skyddande vikarna
Lillpite - Vischan, för att få något mättande i magen
Nasaleden - Svartlidenstugan, för att gå in efter en längre tur
Norrfjärden - Holsträsket, för röding, öring och regnbåge
Sikfors - Älgberget, för att man ser ända in till Piteå
Svensbyn - Vitsjön, för de många bivackerna och fisket
För vägbeskrivning, kontakta byagrupperna på www.pssk.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om