Fysisk aktivitet på recept kan ordineras i förebyggande syfte eller som behandlingsmetod. Vanliga åkommor där fysisk aktivitet på recept, FAR, används i stor utsträckning är högt blodtryck, diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, artros, övervikt, lätt depression, stressrelaterade besvär samt astma och kol.
- Så fort jag träffar någon som har högt blodtryck eller övervikt då tar jag upp det, säger Ingrid Holmqvist, barnmorska vid Piteå vårdcentral.
Då personalen på vårdcentralen pratar med sina patienter om livsstilsvanor såsom mat, motion, alkohol och tobak faller möjligheten om FAR in naturligt, anser hon.
I egenskap av barnmorska skriver hon inte ut medicin och motionen kan inte ersätta ett läkemedel på så sätt, men hon ser det som ett förebyggande arbete. Eftersom hon träffar många unga kvinnor, förklarar hon, kan FAR i förlängningen innebära att de får bättre hälsa när de blir äldre.
Motivationshöjande
Madeleine Håkansson har tidigare spelat innebandy och hon blev mamma för ett halvår sedan. Den fysiska aktiviteten som hon fått utskrivet ser hon som motivationshöjande att ändra sina mat- samt livsstilsvanor och för att komma igång med träningen igen.
- Jag går på spinning två dagar i veckan och så försöker jag gå ut och gå varje dag, berättar Madeleine Håkansson.
Efter två veckor känner hon resultat.
- Jag känner mig gladare och piggare redan, säger hon.
På sina dagliga promenader får sonen följa med i barnvagnen.
- Det behöver inte vara så komplicerat, tycker hon.
Höja statusen
Vardagsmotionen anses vara viktig. Iréne Johansson, diabetessköterska vid Piteå vårdcentral, förklarar att när en patient får fysisk aktivitet utskrivet på recept så höjs statusen för den motion man kan göra själv.
- Man gör det viktigt och betydelsefullt, säger hon.
Hon tar upp promenader som exempel vilket hon skriver ut många recept på i samråd med sina patienter.
- Jag tror att det är ett bra sätt att minska eller åtminstone fördröja läkemedel. All forskning visar att motion och aktivitet är bra, säger Iréne Johansson.
FAR ses som förebyggande och hälsofrämjande. Margareta Berglund, sjukgymnast på Piteå vårdcentral, förklarar att kroppen är gjord för rörelse och att alla bör minska den stillsittande aktiviteten eftersom kroppen mår bättre av det.
- Det botar inte men det gör att man mår bättre, säger hon.