Riksbanksfullmäktige har nu beslutat motiven på de nya mynt och sedlar som om några år kommer att ges ut.
De nya mynten kommer även i fortsättningen att ha Sveriges statschef som motiv. Riksbanksfullmäktige har också beslutat om storlekar, material och färger på de nya sedlarna och mynten.
Jämställt
- Riksbanksfullmäktige har valt personer som gjort positiva och viktiga kulturella insatser under 1900-talet. Vi tror att de nya motiven på ett positivt och representativt sätt speglar det svenska kulturarvet och olika delar av Sverige, säger Johan Gernandt, ordförande i riksbanksfullmäktige.
Jämställdhet sägs ha varit en av utgångspunkterna.
- En jämn fördelning mellan kvinnor och män har varit en självklar utgångspunkt, säger fullmäktiges vice ordförande Leif Pagrotsky.
Varje sedel kommer att bestå av ett personporträtt samt ett natur- och eller miljömotiv. Naturmotivet har en tydlig koppling till den person som porträtteras på varje sedel.
Garbo
På 20 kronorsedeln återfinns Astrid Lindgren och miljömotivet blir då Småland. På sedeln 50 kronor hamnar skalden Evert Taube och motivet Bohuslän.
På hundrakronorssedeln präglas den mytomspunna filmlegenden Greta Garbo med Stockholm som motiv. Den nya sedeln för två hundra kronor kommer att prydas av regissören Ingmar Bergman med Gotland som motiv.
Birgit Nilsson, den framlidna operasångerskan från Skåne hamnar på 500 kronorssedeln och FN:s förre generalsekreterare Dag Hammarsköld representerar Lappland på sedeln för tusen kronor.
Vid valet av motiv har riksbanksfullmäktige utgått från att personerna ska ha haft sin verksamhet under 1900-talet, de ska ha en folklig förankring och gärna ett internationellt anseende.