Kampanj för att få fler familjehem i kommunen

Behovet av familjehem och kontaktfamiljer för barn och ungdomar är stort. Behovet uppges vara ständigt och Familjehemsgruppen i Piteå vill rekrytera fler familjer och arbetar aktivt för att nå ut.

Familjehemsgruppen vill rekrytera fler familjer som vill ta emot barn och unga som familjehem eller kontaktfamilj. På lördagen visade de upp och informerade om verksamheten i Gallerian. Från vänster, Maria Berglund, Johan Lindahl och Birgitta Patron.

Familjehemsgruppen vill rekrytera fler familjer som vill ta emot barn och unga som familjehem eller kontaktfamilj. På lördagen visade de upp och informerade om verksamheten i Gallerian. Från vänster, Maria Berglund, Johan Lindahl och Birgitta Patron.

Foto: Jennifer Ek

PITEÅ 2013-03-11 03:43

Behovet av familjehem och kontaktfamiljer är stort, inte bara i Piteå utan i hela Sverige, förklarar Maria Berglund, socialsekreterare vid Familjehemsgruppen.

65 barn
Under 2012 var 65 barn mellan 0 till 18 år från Piteå kommun familjehemsplacerade och 39 barn hade kontaktfamiljer. Behovet i Piteå kommun är liknande i dagsläget.

- Jag tänker att det är ganska lika från år till år, det kan vara lite plus eller lite minus, men sådan stor skillnad är det inte, säger Birgitta Patron, socialsekreterare vid Familjehemsgruppen.

Ständigt behov
Men behovet av fler familjer som engagerar sig är ständigt.

- Vi har alltid ett stort behov, säger Maria Berglund.

Familjehemsgruppen vill därför hitta fler familjer som är intresserade av att hjälpa till och på så sätt bygga upp en bank.

- Ju fler uppdragstagare vi har desto lättare är det att matcha barnens behov, säger Birgitta Patron och tillägger:

- Vår målsättning är att ju fler familjer vi har att välja på, desto bättre är det för barnet. Om ett barn har något specifikt behov av något då är det lättare att matcha om vi har fler att välja på.

Den största delen av de 65 barn från Piteå kommun som är familjehemsplacerade bor i ett hem utanför kommunen och det främsta behovet för verksamheten just nu är att hitta fler familjehem inom Piteå kommun för att barnen ska kunna bo kvar.

- Vi vill ha fler familjehem i Piteå, vi kan tillgodose det behov som uppkommer, men ibland behöver de ha möjlighet att gå kvar i sin skola, säger Birgitta Patron.

Heltid
Som familjehem innebär det att en person tar emot ett barn i sitt hem för så kallad stadigvarande vård och fostran. Det innebär att barnet bor hos familjen på heltid. Om en person vill engagera sig som kontaktfamilj tar denne emot ett barn eller ett syskon vissa dagar varje månad. Oftast handlar det om helger och med en regelbundenhet.

Via annonsering i olika forum och genom att visa upp verksamheten arbetar Familjehemsgruppen långsiktigt dels för att väcka intresse hos Piteborna att engagera sig och dels för att påvisa att behovet finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!