Det är polisens sektion för automatisk trafiksäkerhetskontroll, ATK, i Kiruna som presenterar siffror på var i länet som flest personer kör för fort och registreras av fartkamerorna.
I Norrbotten registrerades hela 3 353 fortkörare under perioden första januari till sista maj i år. Klart flest fortkörare fastnade i fartkamerorna mellan Kopparnäs och Rosvik.
Urban Widell, sektionschef för ATK-sektion i Kiruna menar att ett kriterium för att en fartkamera ska sättas upp är att vägsträckan sedan tidigare är olycksdrabbad, så även på denna.
Alla hastighetsöverträdelser som registreras av kamerorna utreds av ATK-sektion. Här finns även styrcentralen som aktiverar och avaktiverar alla trafiksäkerhetskameror på distans. Om kamerorna är aktiverade eller inte beror på hur stor olycksbelastningen och trafikintensiteten är på den aktuella vägsträckan.
Han menar att det är många av de fortkörningar som registreras är sådant som polisen inte kan påverka.
Bland annat lagförs ännu inte MC-förare som kör för fort i fartkamerorna, inte heller gör man något åt de utomnordiska bilisterna. Annat som kan påverka är väder och vind, solreflexer, torkarblad som kommer i vägen och solskydd som fällts ner.
Urban Widell menar att det här dels finns bilister som har solskyddet nedfällt för att det helt enkelt är soligt ute, dels de som gör det medvetet för att dölja ansiktet från kameran.
Att få allt fler att betala dyra böter är inte syftet med fartkamerorna, enligt Widell. På vägar i Sverige där kameror har införts har antalet dödsolyckor och svårt skadade i trafiken minskat betydligt.
- Vårt ändamål och syfte är att sänka medelhastigheterna på de aktuella vägsträckorna.