Videon är inte längre tillgänglig
Det räcker med några knapptryck i den smarta telefonen, så finns de där, de kalendrar där den gravida tjejen kan följa barnets utveckling vecka för vecka.
Två leverantörer av graviditetskalendrar, Babygruppen och Libero, har fått organisationen Spädbarnsfonden att gå i taket. Skälet är den information som finns under graviditetsvecka 38 och 39. Där påstås att det är fullständigt normalt om barnet börjar röra sig mindre.
Något Daniel Wilén, från Piteå, styrelseledamot i Spädbarnsfonden, reagerar starkt emot inte minst med tanke på att hans familj förlorat ett barn på grund av minskade fosterrörelser, och brist på information från vården.
Kan bli ödesdigert
- Minskade fosterrörelser behöver inte vara normalt. De minskar inte för att barnen växer och blir större. Bristen på rätt information i graviditetskalendrarna kan bli ödesdigert, och det stora problemet i Sverige är att Socialstyrelsen inte tagit fram tydliga nationella riktlinjer för hur den rätta informationen ska se ut. Det är allvarligt, säger Daniel Wilén.
Elisabeth Marklund arbetar som barnmorska vid Björnens vårdcentral i Piteå. Hon har lång erfarenhet vid bland annat specialistmödravården i Piteå, och hon ger inte de gravida kvinnor som kommer till henne råd att följa en graviditetskalender.
- Informationen är sådan att man lätt invaggas i en falsk trygghet om att allt står rätt till. Det behöver det inte göra. Det är viktigt att man kontrollerar sig regelbundet, speciellt om man märker att fostret rör sig mindre, säger Elisabeth Marklund.
Vecka 28 milstolpe
Hon förklarar att Björnens vårdcentral arbetar efter mycket klara riktlinjer och poängterar vikten av att sköta kontrollerna i samband med graviditeten.
- Efter hälsosamtal och inskrivning sker tre besök före vecka 20. Ultraljudsundersökning sker under vecka 18. Vecka 28 är en milstolpe. Upplever man att barnet börjar röra sig mindre efter det är det viktigt med kontroller av hjärtljud och blodtryck, säger Elisabeth Marklund, som påpekar att fortsätter den negativa utvecklingen med mindre rörelser kopplas specialistmödravården in.
Det är här de kritiserade apparna i mobiltelefonen vållat sådan kritik från sjukvården att leverantören Babygroup valt att dra in sin kalender, men när PT kontrollerar läget i reporterns Iphone finns flera andra kvar, kalendrar som ger en mer eller mindre glättig information om graviditetsprocessen.
- När det gäller råd och information måste man också ta hänsyn till vilken kvinna man har framför sig. Har hon diabetes, felaktigt blodtryck, har hon tidigare drabbats av fosterdöd?
- Det är viktigt att man vet att den information som finns i mobiltelefonen är medicinskt granskad. Jag ser tydliga risker med graviditetskalendrarna. Ta inte råd från dem. Råden ska tas från de specialister som finns inom sjukvården, säger Elisabeth Marklund.