Jungman Marita mönstrar på mitt i bröllopsyran

Ostindiefararen Götheborg blir en central del av Victoria och Daniels bröllop. Skeppet lägger till vid Skeppsholmen och håller öppet för allmänheten. En av de erfarna jungmännen ombord är Marita Lovnér Henningsdotter, Piteå, som också seglar vidare mot Fredrikshamn.

Ostindiefararen Götheborg sprider glans över prinsessbröllopet nästa vecka.

Ostindiefararen Götheborg sprider glans över prinsessbröllopet nästa vecka.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

PITEÅ 2010-06-08 06:00
Maria Lovnér Henningsdotter är till vardags utbildningsledare och verksamhetsledare vid institutionen för Musik och medier i Piteå. Det är stora intresset vid sidan av jobbet är dock hav, segel och stora segelskutor.
Hon brinner för projektet Ostindiefararen Götheborg (läs mer i faktarutan) och var bland annat jungman under en av sträckorna på Kina-seglatsen för några år sedan. Senast hon seglade med Götheborg var sommaren 2008.
- Så jag säger bara: "Åh, äntligen" är det dags igen! Jag känner mig så tacksam, glad och ödmjuk över att få vara en i "crewet".
Skjuter salut
Ostindienfararen Götheborg lämnar Göteborg den åttonde juni och lägger till i Stockholm den 14 juni. Vid ankomsten kommer skeppet att skjuta traditionsenlig kunglig salut om 21 skott för att hälsa på den kungliga huvudstaden och hedra prinsessan Victoria. Skeppet blir sedan en central del av firandet.
- Kungafamiljen har alltid stöttat vårt projekt och har genom det bidragit till skeppets framgångar runt om i världen. Det känns därför viktigt för oss att finnas på plats och vara en del av firandet, säger Rikard Thornander, vd för Svenska ostindiska c ompaniet.
Hårt jobb
Marita Lovnér Henningsdotter, hoppas också på att bröllopet kan generera många besökare ombord på skeppet - som är som ett flytande museum med historiskt klädda personer som guider.
Själv mönstrar hon på den 17 juni, seglar mot danska Fredrikshamn och en historisk festival på Jylland den 20 juni och är tillbaka i Stockholm igen den första juli.
Stenhårt jobb
Som erfaren jungman får man kost och logi, men förväntas också ta täten och kunna leda de andra.
- Det är hårt jobb, 16 timmar om dygnet, men fantastiskt roligt! säger Marita som ser fram emot att få jobba med kroppen och i ett väl fungerande arbetslag.
FAKTA Ostindiefararen Götheborg
Drivs av Svenska ostindiska companiet, som i sin tur ägas av en icke vinstdrivande stiftelse.
Skeppet är en kopia av den ostindienfarare som gick på grund 1745 vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp.
År 2003, efter åtta års arbete, sjösattes kopian Götheborg som under 2005-2007 seglade den historiska rutten till Kina och tillbaka. Även efter det har man varit ute på flera expeditioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om