Om några veckor går Norrbottens läns landsting med i Nationell patientöversikt. Det gör att norrbottningars patientjournaler, vid behov, kan läsas digitalt av vårdgivare i andra landsting.
Bakgrunden är den ökade valfriheten inom vården, att patienter reser mer men också att patienter ofta får specialistvård utanför landstinget.
- Det kan handla om en person som varit med i en olycka på en annan plats i landet. Om patienten ger sitt samtycke kan vårdpersonal på den orten gå in i patientens journal. Det handlar om att patienten ska få rätt vård i rätt tid, säger Agnetha Karlberg, utvecklingsstrateg vid hälso- och sjukvårdsenheten, Norrbottens läns landsting.
Om en person från Norrbotten har behövt vård i ett annat landsting har vårdgivaren tidigare fått ansöka om att få ut patientens journal på papper som sedan skickats brevledes. Har det varit ett mer akut fall har vårdgivaren fått lov att ringa upp patientens ordinarie läkare för att få information.
- Vi har fått väldigt positiva reaktioner från patienter. Många är förvånade över att den här tillgängligheten inte funnits tidigare, säger Karlberg.
"Stickprov"
Sedan patientjournaler blivit elektroniska har ett antal fall där obehöriga tagit del av journaler uppmärksammats och polisanmälts. Agnetha Karlberg tror inte att risken för detta ökar i och med att patientjournaler blir tillgängliga nationellt. Hon menar att det är fler steg och fler säkerhetsfunktioner innan man kommer in i en journal.
- Det är ett antal kriterier som ska uppfyllas men det blir ändå snabbare än att begära journaler på papper.
För att få använda sig av journalöversikten krävs att verksamhetschefen har gett behörighet och alla inloggningar registreras.
- Verksamhetschefen har ansvaret att kontrollera loggarna och på en övergripande nivå görs det stickprov.
Om en patient är medvetslös kan journalen nödöppnas. Detta noteras då också i loggen och den som öppnat journalen måste ange varför.
Spärra sin journal
Vill man inte omfattas av Nationell patientöversikt kan man spärra sin journal. Detta gör man genom att först höra av sig till sin läkare.
- Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska man då tillsammans med läkaren göra en risk- och konsekvensutredning. Väljer man att spärra sin journal blir patienten själv ansvarig att bära uppgifterna, säger Agnetha Karlberg.
Patienten får sedan fylla i en blankett och lämna in till sin närmaste klinik eller vårdcentral som skickar den vidare till landstinget som upprättar spärren.
- Det är bara patienten som kan häva spärren sedan. Även hävningen ska göras skriftligen.
Hittills är ett tiotal landsting och regioner med i Nationell patientöversikt men innan årets slut ska alla ha anslutit sig. Målet på sikt är att översikten även ska omfatta privata vårdgivare och kommuner.