Jourkvinnor känner sig uthängda på sociala medier

Jourkvinnor inom Kvinnojouren Lillasyster hängs ut på sociala medier av avsatta ordföranden Tina Sandström, något de upplever som mycket obehagligt. "Hon har startat ett drev", säger Lisa Bjernhagen, en av jourkvinnorna.

Jourkvinnorna Elisabeth Qvarnström och Lisa Bjernhagen känner sig trakasserade av Tina Sandström. "Vi fick höra att vi var usla och gjorde ett dåligt jobb", säger Elisabeth.

Jourkvinnorna Elisabeth Qvarnström och Lisa Bjernhagen känner sig trakasserade av Tina Sandström. "Vi fick höra att vi var usla och gjorde ett dåligt jobb", säger Elisabeth.

Foto: Privat

Piteå 2023-05-16 19:30

Elisabeth Qvarnström och Lisa Bjernhagen är två ideellt engagerade jourkvinnor och sitter inte med i styrelsen för Kvinnojouren Lillasyster. De gick med i jouren för att jobba med att hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn.

Men när Tina Sandström började visa ett missnöje med jourkvinnornas arbete, lade sig i och sedan tog över jourarbetet upplevde de att situationen snabbt blev ohållbar.

– Många kände sig trakasserade, vi fick höra att vi var usla och gjorde ett dåligt jobb, säger Elisabeth.

– Hon hade en väldigt hätsk och anklagande ton på bland annat Messenger och även i privata meddelanden. För att vi skötte arbetet så dåligt och inte enligt hennes krav. Trots att vi är en ideell förening och gör det här på vår fritid, säger Lisa.

undefined
"Det känns väldigt obehagligt", säger Lisa Bjernhagen om "drevet" mot dem som avsatta ordförande Tina Sandström bedriver på sociala medier.

Jourkvinnorna håller inte med om kritiken om att de skulle ha gjort ett dåligt jobb. De hävdar att arbetet i jouren blev omöjligt när den avsatta ordföranden Tina Sandström ställde sig mellan jourkvinnorna och jourens arbete med kvinnan på boendet. 

– Det är extremt upprörande. Jag var kontaktperson och den som skulle vara kanalen mellan jourkvinnorna och den som bodde på boendet. Arbetet sköttes utifrån våra upprättade rutiner, men Tina tog över och gav order. De ideellt engagerade kvinnorna kan hur gärna de än vill inte släppa allt med kort varsel och det ställdes väldigt höga krav på oss, säger Lisa.

Sedan Tina Sandström, som en sista utväg uteslöts som medlem ur föreningen av styrelsen, upplever de att situationen förvärrats.

– Hon har startat ett drev på sociala medier och hänger ut oss med namn, profilbilder och skärmdumpar. Jag har fått stämpeln som den som egenmäktigt "vräkte" en kvinna med barn från ett boende. Att jag skulle ta tagit ett eget beslut, det pumpar hon ut på sina sociala medier, det känns väldigt obehagligt, säger Lisa Bjernhagen.

undefined
På sin Facebook och Instagram går Tina Sandström, avsatt ordförande för Kvinnojouren Lillasyster till hårt angrepp mot den kvarvarande styrelsen och enskilda jourkvinnor.

Hon poängterar att hon i egenskap av kontaktperson till kvinnan, var den som blev budbäraren av ett beslut som fattades av styrelsen.

– Jag förstår nu att det hade gjort kvinnan tryggare att ringa, så jag ångrar jag givetvis att jag inte gjorde det. Vi hade en daglig, etablerad kontakt via Messenger och därför kändes det naturligt att fortsätta på den kontaktvägen. Jag erbjöd i meddelandet att ringa upp henne samt informerade om att två jourkvinnor snart skulle komma på besök för att fånga upp frågor och prata igenom det som hänt.

Lisa tycker det är särskilt olustigt att Tina Sandström har stöd från hela landet.

– Det hon lagt ut har delats massor av gånger och det pratas mycket skit.

I sina inlägg anklagar Tina Sandström henne och den kvarvarande styrelsen för att ha stulit en halv miljon kronor. Pengar som är jourens.

– Det stämmer inte alls. Jag tycker att "nu räcker det", säger Elisabeth.

undefined
Elisabeth Qvarnström, med stor erfarenhet av föreningsarbete, har aldrig varit med om något liknande. "Jag tycker att nu räcker det", säger hon.

Hon uppger att det skyddade boendet, där jourkvinnorna inte längre släpps in, nu tyvärr är att betrakta som "röjt".

– Tina Sandström är där med sina barn och har gått omkring i Lillasyster-tröja, så det kommer vi inte att kunna använda längre för att hjälpa.

Hon har stor erfarenhet av föreningsarbete sedan tidigare och vill nu ändå blicka framåt och hoppas att demokratin får ha sin gång.

– Vi hoppas kunna bygga upp en trygg och stabil kvinnojour i Piteå igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!