"Jag vill ge människor natur"

Att se läkeväxterna bland trädgårdens ogräs, att umgås med naturen och att samla örter för hälsans skull. Det är handlingar som ger en dubbelt läkande verkan.Alexandra De Paoli är örtterapeut och vill inspirera till att lyssna inåt, för att förebygga och ta hand om våra vardagliga problem.

"Det som växer i naturen har fått kämpa för sin existens och innehåller så mycket näring jämnfört med snabbuppdrivnen sallad i butikerna."

"Det som växer i naturen har fått kämpa för sin existens och innehåller så mycket näring jämnfört med snabbuppdrivnen sallad i butikerna."

Foto: Mari Gustafsson

Piteå 2012-08-11 06:00

De betraktas som ogräs i allmänhet.

Kirskål, maskros, rölleka, groblad och nässlor.

Men alla är de fina läkeväxter.

- Det är bättre att omfamna istället för att tycka illa om ogräset. Nässlor kan man till exempel torka och mixa till ett näringspulver. En tesked om dagen ersätter vitamin- och mineraltabletter. Detox har blivit omtyckt i dagens samhälle där vi ibland behöver rena kroppen från gifter i bindväv och lever. Nässelte har både utrensande och avgiftande egenskaper.

Det säger örtterapeuten och föreläsaren Alexandra De Paoli, som också arbetar som journalist och gör örtinslag för tv-programmen Strömsö och Go’kväll.

Hon vill inspirera människor till att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.

- Naturen erbjuder stora möjligheter att påverka vår hälsa. Det är en kunskap jag gärna vill förmedla. Att själv gå ut och samla in sin medicin ger en dubbelt kurerande effekt. Att vandra i skogen och söka efter de rätta örterna, att plocka de exemplar man vill ha för att sedan gå hem och bereda sin medicin - allt det sänder signaler om läkande till kroppen. Vi gör något konkret för att må bättre.

Meditativt
Alexandra önskar att intresset för våra växter och dess egenskaper också blir till ett naturligt sätt att umgås med naturen.

- Trädgårdar är naturligtvis vackra och kan innehålla många nyttoväxter, men trädgården kan vi - till skillnad motför skogen - kontrollera. Naturen kan överraska på ett annat sätt. Vi har så mycket i våra skogar och sätter du dig på en stubbe och kastar en sten träffar du säkert fyra, fem läkeväxter, säger hon.

Mellan oss på marken i solskugga växer maskrosblad, rölleka, groblad och klöver.

Alexandra stryker varsamt baksidan av ett blad.

Själv vistas hon i naturen varje dag.

Om sommaren samlar hon växter tills platsen i torkmaskinen tar slut.

- Ibland plockar jag när jag är ute på promenad, men vissa dagar tar jag med mig flera korgar som jag fyller. Det är meditativt och när man kommer nära marken ser man så mycket och känner så många dofter.

Vattenmynta
Alexandra De Paoli kommer från Stockholm, men har bott i Västerbotten i elva år.

Hon har alltid närt en längtan till landet och som liten lärde hon sig att respektera växter, att se dem som individer.

- När jag var tio, elva år plockade jag älgört och vattenmynta för att torka och brygga te. Jag läste och frågade mig fram. Sedan bestämde jag mig för att lära mig en ny växt från grunden varje år.

Hon har provat på sig själv och sin familj.

- Min lillebror frågade om jag var en häxa eftersom hela mitt rum var fyllt av torkade växter i burkar. Tidigare fick jag ofta frågan om jag var en modern häxa, men nu har folk mer fått upp ögonen för läkeväxter. Jag utbildade mig till örtterapeut för tolv år sedan och det känns bra att ha på fötterna. Det är förvånansvärt oflummigt, annars är det lätt att trilla ner i ett new age-fack.

Hårt drivna
Alexandras spetsvita kjol fladdrar i vinden när vi flanerar ner mot vattenbrynet.

Några älgört i ena handen, en korg i andra.

- Jag vill ge människor natur. Att samla och använda läkeväxter är ett enkelt sätt att ta hand om vardagsproblem. Vi behöver lyssna inåt och ta ansvar för vår hälsa. Dessutom kostar växterna ingenting. De är inte så hårt drivna utan har fått kämpa för sin överlevnad. De har funnit näring där de står och har fått växa i sin egen takt.

FAKTA Rubrik

Namn: Alexandra De Paoli.

Ålder: 36 år.

Gör: Driver företaget Isdimma och anordnar bland annat örtvandringar, frilansande journalist - gör bland annat inslag för SVT.

Bor: I byn Ratan utanför Umeå.

Tips

n Skaffa en bra örtbok, mitt tips är nya pedagogiska "Gröna apoteket" av Marie-Louise Eklöf.

n Ha också en bra flora till hands så att du är säker på att du plockar rätt växt.

n Får du en speciell känsla för en viss växt, följd den känslan. Prova växten. Plocka inte bara för att, utan för att du vill samla in. Använd det du plockat med glädje, analysera och utvärdera. Hur känns det för mig? Det finns alltid alternativ.

n För en åkomma det tagit tre år att få brukar man säga att det tar tre månader att bli bra från.

n Funderar du på avgaser och nedfall? Följ magkänslan. Känns det inte bra att plocka där du är, välj en annan plats.

Nära läkeväxter:

n Nässlor. Ta ett rejält tag med fingrarna när du plockar, då bränns de inte.

Torka och pulverisera så får du ett utmärkt vitamin- och mineraltillskott.

Te på nässlor har en utrensande och avgiftande effekt. Fröna från blommorna innehåller ett hormon likt östrogen, ett bra tips för kvinnor i övergångsåldern. Samla in, torka och strö över yoghurt till exempel.

n Daggkåpa - älvornas favoritväxt. Brygg daggkåpete och använd som ansiktsvatten. Ansiktet lyfter sig och huden blir mer elastisk. Daggkåpete är bra mot klimakteriebesvär och lindrar pms.

n Groblad. I grobladet samverkar flera aktiva ämnen för att lösa upp var, döda bakterier, dra ut smuts ur sår och bidra till nybildning av hud. Lägger ett färskt blad direkt på såret och fäst med hudtejp så har du ett riktigt multifunktionsplåster. Hjälper också mot eksem och torrsprickor. Groblandsfrön är också slembildande och kan användas som linfrö eller psylliumfrö.

n Rölleka, smakar lite bittert. God som krydda och sätter igång matsmältningen. Löser upp kramper exempelvis i gallgångarna eller vid mensverk. Låter man blommorna dra i olja två veckor blir det en bra olja mot åderbråck eftersom den är kärlstärkande.

n Maskros. Bara i Sverige finns ungefär 1 000 sorters maskrosor, den flikiga påminner om ruccola i smaken och kan användas i sallad. Den klibbiga saften från maskrosblommans stjälk tar bort vårtor. Stryk på saften några gånger om dagen i två veckor. Hela växten är bra att äta eller dricka te av vid matsmältningsbesvär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om