Intern praktik ger bättre utredningar

Uniformerad polis är nästan alltid först på en brottsplats. Att de vet vad som är viktigt för den kommande utredningen kan ibland vara helt avgörande och i Piteå praktiserar just nu polisassistenterna Göran Johansson och Pierre Nyström på krim-avdelningen.

"Vi tar tacksamt emot poliserna från ordningen, det är bra både för oss och för dem som ofta kommer först till en brottsplats", säger krimchefen Lars-Göran Johansson.

"Vi tar tacksamt emot poliserna från ordningen, det är bra både för oss och för dem som ofta kommer först till en brottsplats", säger krimchefen Lars-Göran Johansson.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-11-29 06:00

Det kallas PA-rotation och är en del i arbetet. Utbildning och erfarenhetsutbyte som förutom individuell utveckling också betyder mycket för polisens utredningsarbete.

- Ja, vi tar tacksamt emot folk från ordningen här på krim, det är nyttigt både för oss utredare och för dem, som ofta är allra först på en brottsplats, säger kommissarie Lars-Göran Johansson, chef för kriminalavdelningen i Piteå.

Skillnader
Pierre Nyström har jobbat som polis i Piteå sedan 2009 och gör nu sin 18 veckor långa PA-rotation på krim tillsammans med kollegan Göran Johansson. Han tycker utbildningen är både givande och intressant - och ser skillnader jämfört med krim-praktiken han gjorde under assistenttiden 2009.

- Jo, jag var mycket mer irriterad över anmälningarna och det material man fick från kollegorna då än vad jag är nu, så det måste ha blivit bättre, konstaterar han och får medhåll av sin handledare, Lars-Göran Johansson:

- Ja, absolut, visst har det blivit bättre, mycket bättre.

Först på plats
Både Nyström och kollegan Göran Johansson, som jobbat som polis i Piteå sedan 2010, säger sig ha lärt sig mycket som de kommer att ha nytta av i sitt ordinarie jobb.

- Vi är ju först på plats och då är det bra att veta vilka långtgående förstahandsåtgärder man ska göra, för att underlätta utredningen, säger Johansson och nämner några exempel.

- Att direkt när en misshandel inträffat få ett medgivande till rättsintyg, så att utredaren direkt kan få tillgång till patientjournaler, och att se till att ta vittnesuppgifter direkt på plats.

Pierre Nyström fyller i.

- Ofta kan det vara så, att någon blir misshandlad en fredag eller lördag natt, och när utredningen inleds på måndag kanske målsäganden inte ens vet vilka vittnen som fanns i närheten, vilka de är och vad de heter. Har polisen först på plats då pratat med dem är mycket vunnet.

Från ax till limpa
Kenneth Lundqvist är chef för ordningspolisen i Piteå. Han är mycket positivt inställd till PA-rotationen.

- Utbildning är alltid bra, vi blir helt enkelt bättre på att utreda brott när man kan gången från ax till limpa då man kommer först till platsen, säger Lundqvist.

Tanken är att alla ordningspoliser ska få chansen att pröva på krim-arbetet.

- Vi kör en omgång på hösten och en på våren, där ett yttre befäl och en ung, ny polis får praktisera tillsammans.

Utöver PA-rotationen, genomför Pitepolisen även temaveckor där "uniformerna" erbjuds att prova på exempelvis spaning och knarkpolisarbete, allt för att sprida kunskap och erfarenhet.

FAKTA PA-rotation

En 18 veckor lång utbildning där ordningspoliser får praktisera på krim och göra egna brottsutredningar

I Piteå får fyra poliser chansen varje år, två på hösten och två på våren

Utsedd handledare ger instruktioner, råd och hjälp, samt kvalitetssäkrar arbetet, det vill säga ser till att alla moment gås igenom

Bland momenten kan nämnas 1) Förhör - att lära sig att ställa rätt frågor, videofilmning med mera, 2) Misstänkt under 18 år - vilka tidsfrister och regler gäller, vem ska underrättas osv 3) Brottsoffer - bli bättre på att ta hand om offren, informera om möjligheter till hjälp och stöd samt skydd om det finns en hotbild 4) Åklagare/domstol - följa ett ärende (gärna ett "eget") hela vägen till dom faller, kunde något gjorts annorlunda under ärendets gång? 5) Brottsplatsundersökning - viktigt att tänka på när man är först på plats

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om