Videon är inte längre tillgänglig
PT har tidigare berättat om Socialstyrelsens kritik mot socialnämnden angående situationen på kommunens äldreboenden. Under sitt besök på Öjagården slog myndigheten bland annat ned på de låsta lägenhetsdörrarna.Senast 1 december ska Piteå kommun redovisa vad man gjort för att komma till rätta med anmärkningarna, men nu står det klart att förbudet mot låsta dörrar kan vara övergående.
Förra sommaren fick Svenskt demenscentrum i uppdrag av regeringen att utreda tvångsåtgärderna inom äldreomsorgen.
Ny lag behövs
I dagarna har äldreminister Maria Larsson (KD) tagit emot organisationens rapport. I dokumentet framgår att författarna anser att det behövs en lag som tydligt reglerar vilka åtgärder som får sättas in utan den enskildes samtycke eller mot dennes vilja.
- Många vårdtagare är i dag helt utlämnade till omsorgspersonalens egen bedömning av behovet av skyddsåtgärder. Det är lika orimligt som att personal, utan juridisk skolning, dagligen ska behöva handla på ett sätt som riskerar att vara brottsligt, säger Lars Sonde, projektledare för Svenskt demenscentrums uppdrag.
I nuläget finns inga befintliga lagar eller förordningar som stöder tvångs- och skyddsåtgärder inom demensvården. I klartext betyder detta att det är förbjudet att låsa in dementa människor eller hindra dem från att röra sig fritt.
Undantag finns dock - personalen får använda sig av nödrätten och stoppa dementa om det finns stor risk för att de gör sig illa.
Förslaget hyllas
Utredningens förslag hyllas i Piteå och kommunalrådet Peter Roslund (S) tror att en ny lag som tillåter lås och larm snart blir verklighet.
- Äldreministern har ju uttalat sig positivt om att lås behövs ibland. Inte att dörrar slentrianmässigt ska låsas, men vid behov. En lagstiftning behövs så vi har något att rätta oss efter, men lagar kan aldrig ersätta sunt förnuft, säger han.
Kommunalrådet tycker, som de flesta andra utom möjligen Socialstyrelsen, att ytterdörrar till äldreboenden ska vara låsta.
- Vi vill följa lagen, men hoppas att den kommer att ändras. Varken politiker eller anställda vill att dementa människor ska irra sig ut och bli överkörda eller frysa ihjäl, säger Roslund.
Elisabet Swills, undersköterska på Öjagården, är också positivt inställd till lagförslaget som tillåter låsta dörrar.
- Lås behövs definitivt. Vi kan inte äventyra dementa människors säkerhet genom att ha olåsta dörrar, men låsen får inte ersätta personal, säger hon.
Swills har varit med om att boende på Öjagården försvunnit i princip ljudlöst.
- En gång hittade anhöriga den boende vid OK. Inga system är hundraprocentiga och många dementa är rymningsbenägna, berättar hon.
I undantagsfall
Både Roslund och Swills ställer sig positiva till tekniska hjälpmedel som videoövervakning och gps-spårning, men anser att de endast ska användas i undantagsfall.
- Gps-spårning låter främmande, men jag använder hellre det än att någon dement far illa. Om någon irrar sig bort är det viktigt att hitta honom eller henne snabbt, dementa människor är ömtåliga och sköra, säger Elisabet Swills.
- Tekniska hjälpmedel ska bidra till att öka omsorgen och säkerheten - helt enkelt hjälpa personalen att göra ett bättre jobb, säger Peter Roslund.
Swills kastar dock in en brasklapp:
- Jag är lite rädd för att en ny lagstiftning skulle göra så att vi inte får mer personal nattetid.