Inget åtal för inlåsning

Det blir inget åtal mot Agnetha Eriksson (S) och övriga politiker i socialnämnden för de låsta dörrarna inom demensvården. Vice chefsåklagare Thomas Ennefors anser inte att brott har begåtts och lägger ned förundersökningen.

PITEÅ 2012-05-09 06:00

Politikerna i socialnämnden kan andas ut. De låsta dörrarna på demensboendena Öjagården och Norrgården renderar inte i några åtal.

Vice chefsåklagare Thomas Ennefors vid åklagarkammaren i Luleå lägger ned den förundersökning som överåklagaren Jörgen Lindberg inledde i höstas.

- Det blir inga åtal. Förundersökningen avsåg misstanke om tjänstefel för att missförhållandena på Öjagården och Norrgården fick fortgå. Men för att det ska kunna vara tjänstefel måste det handla om myndighetsutövning och demensvård innefattas inte i detta, säger Ennefors.

Förbundet rasade
Demensförbundets polisanmälan hösten 2010 ledde till att åklagarmyndigheten i Luleå gjorde vissa efterforskningar i fallet i början av förra året - bland annat höll Pitepolisen förhör med personal på Öjagården om de låsta dörrarna.

Den ansvarige åklagaren ansåg dock inte att brott kunde styrkas och inledde aldrig någon förundersökning om inlåsningarna.

Demensförbundet rasade och begärde att beslutet skulle överprövas av Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö. Överåklagaren Jörgen Lindberg var av en helt annan uppfattning än åklagaren i Luleå.

- Det finns anledning att anta att brott är begånget, sade Lindberg till PT i september förra året och beordrade att en förundersökning om tjänstefel skulle inledas.

Fallet hamnade på vice chefsåklagare Thomas Ennefors bord.

- Vi satte oss in i materialet och höll förhör med socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson. Jag begärde också in ett yttrande från Socialstyrelsen som det tog två månader att få, berättar han.

"Alltid brottsligt"
Enligt Thomas Ennefors är det i princip alltid brottsligt att låsa in en annan människa utan giltigt samtycke.

- De enda som har rätt att låsa in folk är polis och kriminalvård. Men den här förundersökningen har inte handlat om olaga frihetsberövande utan om tjänstefel, säger Ennefors.

Det är där myndighetsutövningen, som inte gäller för vård och omsorg, kommer in. Dessutom är Ennefors och Socialstyrelsen ense om att Piteå kommun till sist rättade sig efter myndighetens krav.

- Det här är dock ingen lätt fråga och man kan alltid fundera om lösningen finns hos åklagare och domstol. Det handlar ytterst om politik och tilldelningen av resurser, säger vice chefsåklagaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om