Bristen på blod drabbar i första hand de stora sjukhusen i södra Sverige som får köpa mycket blod både från övriga Sverige och utlandet för att klara den avancerade vården.
Enligt en undersökning som Sveriges Radios Ekot gjort handlar det om fem miljoner kronor årligen för sjukhusen i Stockholm, Uppsala och Skåne.
En påse färskt blod kostar cirka 1 000 kronor och vid en komplikation kan det behövas cirka 40 påsar blod, vid en transplantation minst ett par hundra.
Köper av andra
Blodgivaren ger sitt blod till sitt eget landsting. När det uppstår brist i ett landsting får man köpa av någon annan, både akut och planerat.
Mats Karmefjord, verksamhetschef för den länsgemensamma blodcentralen på Sunderby Sjukhus, menar att det är viktigt att Sverige har en stabil, bra blodbank så att vi klarar oss långsiktigt.
Nya blodgivare behövs alltid.
Han menar att det är svårt att göra något "generellt" uttalande om hur mycket blod som Norrbottens läns landsting köper. Periodvis är det ingenting alls, men så inträffar någonting och då kan det plötsligt behövas:
- Det handlar om när det uppstår någon form av katastrof och alla behöver hjälpa till, för några år sedan inträffade det exempelvis en stor olycka i Stockholm och då sålde vi blod, säger Karmefjord.
I Sunderbyn finns den länsgemensamma blodbanken och dit skickas blod från blodcentralen på Piteå älvdals sjukhus där Piteborna kan lämna sitt blod. Varje år görs cirka 2 400 tappningar i Piteå och av detta blir
1 800 blodpåsar som stannar kvar på sjukhuset och 600 som skickas till Sunderby sjukhus.
- Här i Piteå är vi självförsörjande på blod till 99,9 procent och slänger ingenting, säger Margaretha Persson, sektionschef. Hon menar att blodet som används på sjukhuset på det sättet alltid är färskt och fint.