Inga extrapengar till Badhusparken

Det blir inga extra pengar från Kultur- och fritidsnämnden. Det beskedet får Folkets hus-föreningen i Piteå som sökt bidrag med en halv miljon kronor för att utveckla verksamheten i Badhusparken.

Folkets hus-föreningen driver vandrarhem i gamla lasarettet, och den verksamheten går bra, det är sämre ställt med närliggande Badhusparken.

Folkets hus-föreningen driver vandrarhem i gamla lasarettet, och den verksamheten går bra, det är sämre ställt med närliggande Badhusparken.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2012-10-23 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

- Finns det inga pengar så finns det inte. Men vi skulle behöva mer medel för att utveckla Badhusparken, säger Berith Bergstedt, verksamhetschef vid Folkets hus-föreningen i Piteå.

Hon och ordföranden Elisabeth Lindberg skrev i mars i år under en ansökan om verksamhetsbidrag med adress kommunstyrelsen. Den skickade ärendet vidare till Kultur- och fritidsnämnden som behandlar ansökan på tisdag. Dess arbetsutskott föreslår dock avslag, trots att Folkets hus-föreningen dras med ekonomiska problem För 2011 redovisar föreningen negativt resultat med 87 500 kronor. Av de står Badhusparken för 70 071 kronor.

Aktiv förening
2011 kostade driften i parken 550 376 kronor, medan intäkterna stannade vi 480 305 kronor.

- Och förlusten blir ännu större för 2012. Vi har haft en regnig sommar, säger Berith Bergstedt.

2011 omsatte Folkets hus-föreningen 5,5 miljoner kronor med sex anställda.

Folkets hus-föreningen i gamla lasarettet vid Strömsundskanalen är en aktiv förening som driver många aktiviteter i Piteå. En del är beställda av Piteå kommun.

Dit hör "Film i Piteå" i samarbete med Bio Trean, och de mötesplatser för ungdomar som finns i tre byar. Dessutom Regnbågsteatern.

Berith Bergstedt är irriterad över formuleringar i Kultur- och fritidsnämndens handlingar där det uttrycks att under 2011 har föreningen fått "bidrag med 1 132 2743 kronor".

- Det har inte handlat om bidrag. Det har varit ersättningar för de uppdrag Piteå kommun lagt på oss, och det är en viss skillnad, säger hon.

Lördagsdanser
Berith Bergstedt pekar på att ett ljus i mörkret är de kommersiella arrangemang föreningen kör som lördagsdanser, vandrarhemmet, och bistrot i badhusparken. Verksamheter som går bra, men ska aktiviteterna i parken kunna utvecklas krävs mer pengar, resonerar hon.

- Konsekvensen av ett avslag blir färre aktiviteter. Detta är något styrelsen tar beslut om, men vi kan inte ta på oss arrangemang där vi riskerar att gå i förlust, säger Berith Bergstedt.

Hon säger att Folkets hus-föreningen har ett 30-tal organisationer som medlemmar, men de går inte in med pengar.

- De betalar inte ens årsavgift vilket annars är vanligt inom föreningar.

Kultu- och fritidsnämndens ordförande Ann-Katrin Sämfors säger till PT att Piteå kommun har avtal med Folkets hus-föreningen om vilka ekonomiska åtaganden som gäller.

- Dessutom får föreningen stöd för arrangemang de har. Utöver det ser jag inga skäl att bevilja något stöd, säger Ann-Katrin Sämfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om