Infjärdensbor pressade politiker

Arga Infjärdensbor ställde under lördagen ansvariga politiker mot väggen med anledning av de sparåtgärder som diskuteras vad gäller skolorna i Svensbyn och Sjulnäs.

De protesterande byborna från Infjärden rymdes inte i Sossestugan, varför dialogen med bland andra Peter Roslund fick föras ute på torget i snögloppet.

De protesterande byborna från Infjärden rymdes inte i Sossestugan, varför dialogen med bland andra Peter Roslund fick föras ute på torget i snögloppet.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ 2012-04-23 06:00

Meningen var att byborna skulle genomföra en mäktig manifestation, en regelrätt demonstration på stan mot sparplanerna. Men eftersom man inte hunnit ordna med demonstrationstillstånd måste plakaten lämnas hemma.

Dock trängde uppskattningsvis ett hundratal Infjärdensbor ihop sig i den så kallade Medborgarplatsen på Lillbrogatan för att lyssna på och ställa frågor till bun-ordföranden Ruth Rahkola. Senare avtågade man i samlad tropp till Sossestugan och Rådhustorget, där kommunalråden Peter Roslund och Helena Stenberg, ordföranden i teknik- och servicenämnden, Christer Lindström, med flera tog emot byborna.

Fortsatt elevtapp
Ruth Rahkolas budskap i sammanfattning var att kommunen redan tidigare har tvingats göra besparingar och neddragningar inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområden, och att man nu nödgas se över kostnader och verksamheter ytterligare eftersom elevtappet fortsätter.

Både elevtapp (kostar 4,1 miljoner kronor), sparkrav från kommunfullmäktige med 6,7 miljoner kronor samt statliga sparkrav om i storleksordningen 5 miljoner kronor gör det nödvändigt att anpassa skolkostymen.

- Vi kommer inte att klara av att bedriva verksamhet i alla skolor där vi har verksamhet i dag, konstaterade bun-ordföranden.

Sammanslagningar
Sammanslagningar kommer att behöva göras i olika delar av kommunen, såväl i centrala stan som i Öjebyn och andra byar, sade Rahkola och höll upp en skiss som skulle visa hur många skolor det finns runt om i kommunen.

Anledningen till att Sjulnäsområdet nu kommit på tapeten är att skolorna här måste upp i kommunens verksamhetsplan (VEP) 2013, förklarade Ruth Rahkola.

- När det gäller verksamhetsplaneringen för senareskolor kändes det som att vi borde slå till bromsen och titta en gång till om det skulle vara möjligt att flytta samman senareskolans elever, för det är en liten verksamhet i Sjulnäs, på Solander och Pitholm.

En av byborna menade att de föreslagna neddragningarna skulle få så stora konsekvenser för Infjärden att man lika gärna kunde klippa bort den delen av kommunen.

Bussa barn från stan
Varför inte göra tvärtom och flytta barn från skolor i centrum till byarna? föreslog en annan förälder.

En tredje bybo undrade varför barnen har fått fylla i enkäter om vad de tycker om sin skola - i Sjulnässkolan trivs de flesta mycket bra - om man ändå inte bryr sig om resultatet.

Per Carlsson, Sjulnäs, fick applåder efter sitt inlägg där han framhöll att skola, vård och omsorg måste prioriteras framför sådana saker som fortsatt ombyggnad av Sundsgatan och en ny fotbollshall för 22 miljoner kronor.

Några ifrågasatte satsningen på dans- och musikskolan, som mest kommer de boende i centrala stan till del.

Daniel Nordell, Svensbyn, framhöll för Christer Lindström och Peter Roslund att man borde slå vakt om det som gör Piteå unikt, nämligen att man kan bo på landet och ändå bara ha tio minuters resa till jobbet i stan. Politikerna höll i princip med.

Nordell efterlyste en vision hur man skulle kunna vända trenden och få människor att flytta till Piteå, i stället för att bara se till möjliga neddragningar och besparingar.

Fullt i kyrkan
På söndagskvällen hölls ett stormöte i Infjärdenkyrkan som samlade flera hundra bybor. Vid mötet medverkade skolchef Ingemar Jernelöv och kommunchef Mats Berg. Under kvällen bildades två, tre arbetsgrupper som ska leda det fortsatta arbetet från bybornas sida med skolfrågorna i Infjärden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om