På Sinnenas Ateljé i Piteå finns trädgårdsterapi sedan ungefär två och ett halvt år tillbaka. Sedan dess har 130 personer genomgått tolv veckors behandling. En grupp är igång i dagsläget och en ny grupp är på gång att starta.
Terapin riktar sig till människor med långvarig smärta eller psykisk ohälsa. De flesta av deltagarna som kommer till det 350 kvadratmeter stora växthuset är långtidssjukskrivna, arbetslösa eller utförsäkrade.
- Det är inga enkla fall vi får, många har varit sjukskrivna i både fem, tio och 18 år, en del har aldrig kommit in i arbetslivet, säger Anna Ekström, sjuksköterska och trädgårdsterapeut.
Svart på vitt
Hon och beteendevetaren Sara Lundberg har mött många människor med långvarig smärta och/eller psykisk ohälsa som de upplevt gjort framsteg efter behandlingen, men nu finns det också svart på vitt att den verkligen fungerar.
Lena Holmström, till vardags lärare i Älvsbyn, blev i våras klar med sin c-uppsats om "Upplevelser av trädgårdsterapi som behandlingsmetod vid långvariga smärtillstånd och psykisk ohälsa".
Under våren 2010 genomförde hon en studie med hjälp av intervjuer och KSAM (Känsla Av SAMmanhang)-tester som gav en bild av hälsotillståndet före och efter behandlingen. Nio personer (samtliga kvinnor) ingick i studien och samtliga upplevde sin situation som mer hoppfull efter trädgårdsterapin.
Alla upplevde också återhämtning i någon grad och menade att hälsan - åtminstone den psykiska blivit bättre. Även dem med fysisk smärta upplevde att de kunde hantera den bättre eftersom de mådde bättre psykiskt.
Stängd för allmänheten
Under träffarna hålls trädgården stängd för allmänheten så att deltagarna kunde vara ostörda.
- Miljön gav pluseffekter, det var så tydligt, säger Lena Holmström och menar att studien visar att den lugna, trygga, vackra och avgränsade trädgårdsmiljön förstärker själva terapin och gör att behandlingen inte kräver så lång tid.
Undersökningen visar att trädgårdsterapi kan vara en god metod för att skapa positiva förutsättningen för återhämtning, även när den bedrivs i komplexa grupper och vid relativt kort behandlingstid.
- Det som förvånade mig mest var att det var gruppen med de lägsta värdena när det gällde både kropp och själ där resultaten förbättrades mest, säger Lena Holmström.
Positivt överraskad
Aurora Lind, Piteå, fick erbjudande om trädgårdsterapi av arbetsförmedlingen/försäkringskassan när hennes tidsbegränsade ersättning tagit slut. Hon gick motvilligt dit, men blev positivt överraskad.
I dag mår hon mycket bättre, älskar att vistas i den gröna miljön och gör nu praktik på Sinnenas Ateljé:
- Tidigare var jag deprimerad och hade mycket ångest, men i dag vet jag inte vart den tagit vägen? säger hon och klappar om sin hund, den tibetanska terriern Nova.
Just djur är också en del av trädgårdsterapin. Piff, Puff och Tindra av rasen chiahuahua är populära hos deltagarna, så även terapi-kaninen Kola.
Anna Ekström och Sara Lundberg konstaterar att många deltagare kommer dit bara för att "träffa hundarna", eller för att "ge Kola en morot". Men då kliver de i alla fall upp och kommer dit.
- Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för vad vi håller på med här, trädgårdsterapi är en kostnadseffektiv terapi som ger mycket hopp, säger Anna Ekström.