Hopp om ljusnande framtid i länet

Det är lätt att bli nedslagen när man tittar på de utmaningar som väntar Norrbottens framtid. Men det finns visioner och idéer för att vända trenden och på vissa håll i länet är framtidstron på topp.

PITEÅ 2012-10-20 06:00

Tittar man enbart på prognoserna kan framtiden för Norrbotten te sig som nattsvart. Det finns dock platser i länet där framtidstron är på topp, där inflyttningen ökar och där fler barn föds. I och med öppnandet av en järnmalmsgruva i Kaunisvaara har Pajala kommun mer framtidshopp än någonsin.

- Vårt kommunala bostadsbolag har 500 lägenheter och 1000 personer står i kö. Vi har just kommit igång med att bygga nya bostäder. Vi har en privat aktör som bygger bostadsrätter och två externa aktörer som bygger 32 respektive 65 lägenheter just nu men har anbud på 200 till 400 lägenheter, säger Kurt Wennberg (S), kommunalråd i Pajala.

Kommunen har i dag knappt 6 300 invånare målet är att till 2020 var 10 000 invånare.

- Det är en ökning med 3 700 personer och det är ingen omöjlighet. Det krävs 450 personer för att ta fram malmen, 350 för logistiken och för varje person som jobbar i gruvan krävs ytterligare tre personer som jobbar med service runt om kring, med mat, däck, affärer och sådana saker.

Hemvändare
Pajala kommun har gjort en analys av sin bostadskö och sett att den stora mängden som vill flytta till kommunen är hemvändare. Många från Kiruna, fyrkanten, Umeå, Mälardalsområdet och Göteborg.

- Gruvan är en stor magnet för att få hem de som flyttat.

Förra året föddes 36 procent fler barn än året innan dess och från Pajalas håll har man fokuserat på att få hela familjer till kommunen istället för att en förälder ska pendla till jobbet från annan ort. Man satsar även på kulturliv och fritidsaktiviteter.

- Helheten är jätteviktig.

Gruvan i Kaunisvaara har en beräknad överlevnadstid på 25 år.

- Men så här har ju LKAB jobbat i över 100 år men visst, vi kan inte lägga alla ägg i en korg.

Flera aktörer
Både stora aktörer i länet som länsstyrelsen, landstinget och kommunerna jobbar i olika former med att utveckla Norrbotten. Det finns även mindre aktörer, som föreningar till exempel, som jobbar med utvecklings- och tillväxtfrågor. Bland annat tillväxtavdelningen på länsstyrelsen beviljar medel till sådana projekt.

Ett exempel är att Hushållningssällskapet är på väg att starta ett projekt för att introducera nyanlända invandrare till de gröna näringarna. Ett annat projekt jobbar med att hjälpa unga nyanlända in på arbetsmarknaden.

Sunderby folkhögskola har ansökt om pengar från både länsstyrelsen och landstinget för att driva projektet 55+.

I tider av stora pensionsavgångar är tanken att hjälpa människor, som är äldre än 55 år, att hitta ett sätt att behålla en fot i arbetslivet även efter att man gått i pension.

- Fler och fler kommer att gå i pension utan att vara riktigt färdiga med arbetslivet, de har mer att ge, säger rektor Anders Öberg.

Förhoppning
Deras förhoppning är att människor som närmar sig pensionsåldern, eller passerat den, kan hitta ett sätt att bidra fast utan att det behöver vara genom en heltidstjänst.

- Här på skolan skulle vi till exempel kunna behöva en pedagog någon dag i veckan som skulle vara ett stöd i undervisningen eller kanske ha ett projekt som man genomför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om