Högre elnätsavgifter i Norrbotten
Elnätsavgifterna i Norrbotten ökade med i genomsnitt 11 procent under 2010. De ligger nu i snitt på 55,4 öre per kilowattimme, kWh. Det placerar Norrbotten på plats 15 i en rankning av landets 21 län.
Bland länets kommuner är elnätsavgifterna lägst i Luleå, med 31,0 öre/kWh. I Övertorneå är avgiften mer än dubbelt så dyr, 79,9 öre/kWh.
Oförändrad
I Piteå var priset oförändrat jämfört med föregående år, 38,8 öre per kilowattimme
Det här kan jämföras med de övriga älvdalskommunerna där alla tre, Arvidsjaur, Arjeplog och Älvsbyn hade ett pris på 58 öre per kilowattimme.
I genomsnitt har elnätsavgifterna i Sverige ökat med 8,5 procent under 2010, jämfört med föregående år, och är nu i genomsnitt 53 öre/kWh. Investeringar i näten förklarar en del av höjningen, men knappast hela höjningen.
- Statens övervakning av elnätspriserna brister och effekten är att kunderna kan drabbas av kraftiga och återkommande prishöjningar, säger Emma Henriksson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen i ett pressmeddelande.
Görs om
Regleringen för elnäten håller på att göras om. Energimarknadsinspektionen har fortfarande i uppdrag att övervaka marknaden som utgör ett monopol där verksamheten är prisreglerad.
- De kraftiga prishöjningarna under de senaste åren visar att elföretagen inte upplever något starkt tryck från myndigheten, säger Emma Henriksson.
Först 2012 träder en ny reglering i kraft. Då kommer en förhandsprövning av elnättarifferna ske, det vill säga myndigheten gör en prövning innan elnätsföretagen tillåts tillämpa sina tariffer. Tiden fram till dess kan uppfattas mycket osäker för många kunder.
De prisstudier som gjorts visar på en väldigt hög ökningstakt för elnätspriserna.
Fakta Om undersökningen
I Nils Holgersson-undersökningen "flyttas" en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och fjärrvärme jämförs.
Organisationer som står bakom undersökningen är Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och SABO.
EKAN Gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet.
Organisationer som står bakom undersökningen är Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och SABO.
EKAN Gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!