Regelverket är tydligt och klart. På vindkraftsverk som är över 150 meter höga krävs blinkande högintensiva ljus i toppen.
Det är Transportstyrelsen regelverk som säger så för att säkerställa för flyget.
Belysningskraven ogillas skarpt av Piteå kommun.
- Vi har haft som krav att det måste lösas på något annat sätt än med starka vita blinkande blixtar, säger kommunalrådet Peter Roslund.
Ytterkanterna
I Markbygden finns planer på 1 101 vindkraftverk på ett ungefär 450 kilometer stort område. Att ha blinkande ljus i toppen på dessa skulle bli ett allt för störande inslag i miljön, menar Piteå kommun som protesterat.
- För de 314 som det finns tillstånd för nu kan vi inte göra mycket åt, men visar det sig att belysningen är störande kommer vi att ställa andra krav inför kommande etapper, säger Roslund.
Miljöproblemet måste lösas.
- Ja, vi vill veta att det går, inte bara kanske.
Samtal pågår med Svevind och Enercon och när Roslund träffade representanter för någon månad sedan fick han besked om att man höll på att experimentera lite med andra lösningar.
- En del av de 314 verken kan komma att ha belysningen i ytterkanterna och det kanske inte blir så besvärande.
Enligt Svevind kommer mellan 30 och 35 vindkraftverk att ha vita blinkande ljus. Det är de verk som ligger i randen. I resten blir det rött fast sken. I takt med att parken växer är målsättningen att flytta ut de vita ljusen till nya ytterkanter.
Måste lösas
En annan möjlighet är att förse vindkraftverken med transpondrar som tänds när flyg kommer.
- Jag vet inte vad det blir, men vi har varit tydliga mot Svevind och Enercon att vi upplever det här som ett problem som måste lösas och svaret vi fått är att de försöker göra det.
Möjligheten att behovsstyra belysningen efter flyget finns men då måste dispens sökas hos Transportstyrelsen.
- Men det är en komplex fråga och den processen tar minst ett år då grundregeln är att alla verk ska ha ljus men om man får ihop det med säkerhetszoner så kan man minska antalet vita ljus till de röda mer lågintensiva. I en sådan process ska man också ta hänsyn till ljud, det får inte störa andra radaranläggningar, säger Tomas Åkerlund, flygplatsinspektör på Transportstyrelsen.
Finna lösningar
Svevind har haft möten med Transportstyrelsen där man diskuterat alternativ men än har man inte kommit överens.
- Vi kan inget lova om hur framgångsrika vi kommer att vara i våra samtal med Transportstyrelsen, men vi försöker vara kreativ för att finna lösningar, säger Kristina Falk, chef för tillstånds- och miljöprövningen hos Svevind.
Svevind jobbar bland annat med den tekniska utformningen av belysningen, hur lampan tänds och släcks.
- Tänds lampan snabbt blir det jobbigare för ögat än tvärtom. Vi tittar också på vad som är tillåtet som lägsta blinkfrekvens. Lamporna har också olika starkt ljus beroende på om det är natt eller dag.
På dagen är ljuset kraftigt medan det på natten är en femtiondel av dagsljuset.
- Under en solig dag syns knappt ljusskenet. Det finns också en mellannivå på ljuset då det är gryning och skymning, säger Falk som har förhoppningen att en lösning ska hittas som gör kommunen och de boende runtomkring nöjda.