Hjördis Hällström lider av Ushers syndrom, typ två, det innebär att hon är både syn- och hörselskadad. På ena ögat ser hon ingenting och på det andra har hon endast tunnelseende, vilket gör det svårt att orientera sig. Är det mörkt ute ser hon ingenting alls.
Utomhus behöver hon hålla en annan person under armen eller gå bakom en person med reflexväst.
Sedan cirka tio år tillbaka har hon haft hjälp av en ledsagare fem timmar i veckan. Bland annat för att promenera eller besöka affärer. Men också som hjälp för att ta sig till exempel läkaren eller som tolk med på utflykter som hon gör genom sin terapiverksamhet.
Svårt numera
- Jag brukade följa henne på affärer tidigare, men det är svårt numera, säger hennes man Tore Hällström som med ett leende förklarar att han fått svårt att skilja på de olika färgerna då hon ska handla kläder. Också den "egna tiden" är viktig - att man kommer iväg själv och gör någonting.
Men i oktober förra året kom beslutet att hans frus ledsagare skulle plockas bort.
- Jag blev chockad! säger Hjördis som menar att hon absolut behöver hjälpen. Särskild nu då hon är äldre och hennes sjukdom förvärrats.
Sedan ledsagaren togs bort har hon blivit mer isolerad.
Hon kommer sig inte ut och gör inte saker i lika stor utsträckning som tidigare och Tore får hjälpa henne ännu mer.
Socialnämnden avslog hennes begäran om fortsatt ledsagarservice med motiveringen att "hon inte har behov av insatsen för att tillgodoförsäkras goda levnadsvillkor". Att hennes behov är tillgodosedda genom att hennes make kan ledsaga henne.
Överklagade
Men Hjördis och Tore tog hjälp av en jurist och överklagade socialnämndens beslut till förvaltningsrätten. I dagarna kom beslutet som ger henne rätt till ledsagning, detta enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Rätten konstaterar att eftersom maken inte kan tillgodose hela hennes behov har hon även rätt till kompletterande insatser enligt LSS, detta för att bryta isoleringen och ha goda levnadsvillkor.
Hjördis är glad över beslutet.
- Jag behöver ledsagning, sedan har jag inte begärt många timmar heller, säger hon.
Sparbeslut
På socialnämndens arbetsutskott i dag ska politikerna fatta beslut om att man ska överklaga förvaltningsrättens dom till kammarrätten.
Som PT tidigare berättat har ett 30-tal personer förlorat sina kontaktpersoner och 16 personer sina ledsagare under åren 2009 till 2011. Detta som en effekt av att socialnämnden tog ett beslut om att spara 480 000 kronor på verksamheten.