Hembakt fika är Amandas melodi

Amanda Erikssons kök är fyllt av degbunkar, kavlar och formar. Hennes hobby kräver både kreativitet och tid. Två till tre gånger i veckan tar Amanda fram den egengjorda receptboken och förvandlar köket i villan på Mossen till ett konditori.

Foto: Mikaela Andersson

PITEÅ 2010-03-12 06:00
På köksbordet står stora vita tekoppar och muffins innehållande hallon och cheesecakesmet. Amanda Eriksson, 16 år från Piteå, bjuder på hembakat under intervjun, vilket är hennes specialitet.
- Det är verkligen roligt att man utifrån några få ingredienser kan skapa någonting! Det roligaste att baka är fika. Jag bakar inte bröd och sådant speciellt ofta. Det roligaste att baka är muffins och cupcakes. Det är så kul att dekorera och göra fint, säger Amanda.
Det är inte ofta hon tar fram en traditionell bakbok eftersom hon sällan följer recepten.
- Jag brukar ta fram ett recept, men jag ändrar det mesta. Både mängden ingredienser och smakerna. Det är roligare så och resultatet brukar bli bättre.
Fullt i frysen
Amanda finner sin inspiration både i receptböckerna "Leila Bakar" och "Två Systrars Söta" och i den amerikanska bloggen bakerella.com.
På sin egen blogg, littlemissbaking.blogg.se presenterar Amanda både egengjorda och kopierade recept. Traditionella kanelbullar och sockerkaka är ingenting som lockar, utan nya saker testas ständigt. Amanda köper inte heller färdiga ingredienser, till exempel som mandelmassa, utan tillverkar allting själv.
- Som nybörjare är det nog bra att testa på sockerkaka och chokladbollar, men det blir så tråkigt i längden. Det är inte speciellt svårt att göra andra saker heller, förklarar hon.
Frysen är full av fika och Amandas mamma inflikar att det är ett under att hon inte rullar fram. På frågan vem som egentligen äter allt fika svarar Amanda skrattande
- Jag äter lite själv, bjuder familjen och så. Det är ganska många i släkten som fyller år i början på året också, så fika kan vi alltid bjuda på!
Har du funderat på att bli konditor?
- Det är klart att tanken hela tiden har funnits där. Dock är efterfrågan på den typen av arbete inte så stort i norra Sverige. Jag vill ju dekorera tårtor och sådant, det måste jag flytta söderut för att göra. Kanske någon gång i framtiden att jag går en konditorutbildning.
Bakningen är fantastiskt roligt, det kan jag nöja mig med just nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om