- Beståndet av havsöring och harr behöver bli bättre. Därför har vi beslutat att skärpa regelverket i sommar, säger Martin Rydgren, utredare av biologisk mångfald och fiske vid Havs- och vattenmyndigheten.
Under flera år har bland annat SLU gjort fiskmätningar i älvarna efter Norrlandskusten som visat att bestånden av havsöring är svag och det gäller också till viss del harr. Sedan 2006 gäller förbud av nätfiske i områdena, och nu drar myndigheten åt svångremmen ytterligare för sportfisket.
De nya reglerna innebär att i Norrbotten kommer endast öring som är mellan 30 och 45 centimeter att få behållas och det begränsas till en fisk per dag per fiskare. All annan fisk måste kastas tillbaka och det gäller hela vattendragen. I Piteälven handlar det om sträckan från havet upp till Storforsen och begränsningen gäller också Vargisån.
Stopp för fiske
- På det här sättet skyddas uppväxande fisk, liksom större lekfiskar som vandrat upp från havet. Däremot kan fiske efter stationär öring bedrivas, förklarar Martin Rydgren.
I vattendragen som mynnar i Västerbotten är bestånden av öring inte lika svag. Därför har myndigheten valt att höja minimåtten från 35 till 50 centimeter, utom i Vindelälven.
Havs- och vattenmyndighetens handläggare pekar också på att för närvarande är öringen skyddad under lektiden, från 15 september till 14 oktober. Den tiden förlängs i båda länen med två veckor vilket betyder att det blir stopp för allt fiske redan från 1 september.
Välkomnar begränsningarna
Dan Blomkvist, länsfiskevårdskonsulent vid länsstyrelsen i Norrbotten, välkomnar begränsningarna.
- Vi beklagar att detta inte gjorts för flera år sedan. I dag finns exempelvis inga begränsningar för hur mycket fisk man får dra upp, nu blir det max en fisk per dag för varje sportfiskare och det är bra. I fjällområdena finns redan en viss begränsning med maximalt fem öringar eller harrar per dag, säger länsfiskevårdskonsulenten.
De nya reglerna innebär också att det blir helt förbjudet att fiska harr under våren.
- I fortsättningen fredas den under lektiden och det är bra, förändringarna blir positiva för fiskevårdsområdena som kan arbeta ännu mer aktivt med fiskevård.