Hårt tryck när fler väntas få artros

Drygt 8 000 norrbottningar förväntas bli drabbade av artros de närmaste åren. För länets tio artrosskolor innebär det en ökning med 1 000 patienter. En expertgrupp på landstinget gör nu en översyn av hur artrosvården ska prioriteras i framtiden.

PITEÅ 2012-12-27 06:00

8 621 Norrbottningar förväntas söka vård för artros de närmaste åren. Ledsjukdomen ökar bland befolkningen som helhet i landet vilket till största delen beror på att vi lever längre och väger mer.

Artros kan drabba alla leder och märks till en början av att brosket blir tunt och skört. Att ha ledsjukdomen är smärtsamt. I länet finns 123 153 invånare som är över 45 år och BOA-registret har räknat ut att 1,7 procent av dem kommer att söka vård för artros.

- Det är bara tio procent av de som är drabbade som söker vård. De andra tror inte att vården har något att erbjuda eller att det inte går att göra något åt det, säger Carina Thorstensson som arbetar med BOA-registret, ett nationellt kvalitetsregister för knä- och höftledsartros.

Höjer livskvaliteten
Artros kan inte botas men däremot lindras. Från BOA-registrets sida ser man artrosskolorna som ett effektivt och billigt sätt att hjälpa drabbade. Med hjälp av bland annat sjukgymnaster får patienterna information om sin sjukdom och individanpassad träning.

- De innebär en minskning av smärtan och en höjning av livskvaliteten till en ganska liten kostnad för landstingen.

I dag har Norrbottens tio artrosskolor kapacitet för 700 patienter men de närmaste åren menar BOA-registret att 1 000 patienter fler kommer att behöva hjälp.

Expertgrupp
Landstinget har tillsatt en expertgrupp för att ta fram ett underlag för hur artrosvården i länet ska prioritera.

- Det finns flera saker, artrosskolor är en av dem, en annan är ett mer systematiskt användande av läkemedel och vi har inte riktigt bra rutiner för att mäta bentäthet, säger Mats Brännström, hälso- och sjukvårdsdirektör på landstinget i Norrbotten.

Gruppen jämför hur man arbetar i Norrbotten med socialstyrelsens nationella riktlinjer.

- När det gäller artros är det ett område i Sverige och i Norrbotten som till viss del är eftersatt. Det är saker vi vet är bra men inte hunnit eller mäktat med att göra.

Efter årsskiftet ska expertgruppen rapportera om vad man kommit fram till.

- Då får vi en prioritering av åtgärder, men som alltid i vården så är det ju annat som ska prioriteras också, säger Mats Brännström.

FAKTA Artros

Drabbar brosk, ledband och ben.

Orsakar smärta och försämrad funktion.

Kan inte botas men lindras och bromsas med hjälp av träning och viktminskning.

Förutom träning kan artros lindras av smärtlindrande medicin och i vissa fall byte av höft- eller knäled.

Källa: BOA-registret

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om