Tidigare har det inte funnits någon egentlig påföljd för de myndigheter som inte följt reglerna när de gjort sina upphandlingar.
Men nu när det finns direkta hot om att ogiltigt ingångna avtal kan rivas upp med risk för böter, eller en upphandlingsskadeavgift på maximalt tio miljoner kronor, kommer sannolikt fler att följa reglerna.
Välkomnar
Huruvida det tuffare regelverket blir enklare för kommuner och andra offentliga institutioner får visa sig.
- Ja, det återstår ju att se, säger Jan Karlsson som är ansvarig inköpschef vid Piteå kommun.
Han välkomnar rent allmänt att regelverket förändras.
- När det gäller mindre upphandlingar, de under 287 000 kronor som är 15 procent av tröskelvärdet, blir det enklare eftersom där blir nu upphandlingsförfarandet inte lika detaljreglerat.
När det gäller de större upphandlingarna, exempelvis de som har EU-kopplingar, vill han avvakta.
- Det nya regelverket ger förstås Konkurrensverket bättre verktyg. Sen återstår det ju se hur verket använder dem, säger Karlsson.
Tydliga
Innebörden av de nya reglerna på upphandlingsområdet är emellertid tydliga, felaktiga eller otillåtna avtal rivs upp. Under våren kan Konkurrensverket ta det första ärendet till domstol.
- Vilket eller vilka ärenden som kan bli aktuellt att ta till domstol kan vi inte säga i dag. Men det är viktigt att understryka att vi inte kommer att tveka att använda de möjligheter lagen nu ger när lagens krav har åsidosatts, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
Ord och inga visor med andra ord.
- Vi kommer att prioritera överträdelser som är särskilt allvarliga och fall som kan få stor vägledande effekt även för andra myndigheters agerande vid upphandlingar, säger Sjöblom.