Den minskade efterfrågan börjar skapa konsekvenser. Nyhléns Hugosons har varslat tio personer i Luleå och trots att Piteortens chark inte har behövt ta till samma åtgärder i nuläget så finns tankarna om en förändrad framtid.
- I slutändan kommer det väl krävas att man nischar in sig och har färre produkter och tyvärr färre anställda. Det är vad man tvingas göra för att överleva när försäljningen minskar, säger Lars Hurtig.
Produktionen kan upphöra
Enligt Nils-Olov Lindfors, ordförande i LRF Norrbotten, producerar Sverige 20-30 procent av svenskarnas köttkonsumtion i nuläget.
- Förlänger vi kurvan och låter produktionen fortsätta sjunka i samma takt så kommer svensk produktion att upphöra helt år 2052, säger Nils-Olov Lindfors.
Han menar att det är ett kritiskt läge.
- Vi måste samarbeta kring det som vi kan påverka så att det blir så bra som möjligt för framtida generationer i Norrland. Vad ska vi göra här uppe ifall vi inte har någon produktion? säger Nils-Olov Lindfors.