Just den här dagen är det dock ingen varg som väntar på att bli monterad. Stefan Rutström visar istället hur man bearbetar en tjädertupp. Det ser inget vidare ut. Det som en gång varit en ståtlig fågel är bara ett löst skinn, ihopklibbade fjädrar och ett jättehuvud. Men efter en förvånansvärt kort stund under flinka fingrar liknar tjädertuppen allt mer just en tjädertupp.
Djurintresse
Yrket som konservator valde Stefan tack vare sitt stora djurintresse. Han har varit verksam i 32 år och de senaste tio åren har han haft eget företag. Då lämnade han sitt ordinarie arbete inom psykiatrin i Öjebyn för att livnära sig fullt ut på sin hobbyverksamhet.
- Men det är svårt att leva på konservatoryrket, så jag sysslar även med specialdesignade jaktresor, främst för mindre utländska grupper. Norrbotten är exotisk mark för många sydeuropéer.
Varje vinter bär det av på en försäljningsresa där Röros marknad i Norge är den mest inkomstbringande. I Norge Stefan tjänar ihop halva sin årsinkomst.
- Norrmän köper hur många uppstoppade djur som helst och pryder sina "hytter" med. På Jokkmokks marknad säljer jag däremot inget, där tittar folk bara.
Stort kontaktnät
Djuren kommer både från egna jaktturer och från ett stort kontaktnät av jägare.
För konservering av mindre djur tillverkar han egna kroppar som oftast består av hårt packad träull som hålls ihop med snören. Det ger en stabil stomme. Stora djur monteras på stommar av polyuretanskum som är en slags frigolit.
Just stora djur är ett kapitel för sig. De största han någonsin arbetat med är en björn på runt 300 kilo - en av de största som skjutits i länet. Älgfamiljen som en rik amerikan fällt i Norrbotten blev också ett minnesvärt jobb för Stefan Rutström. De uppstoppade älgarna skeppades sedan över Atlanten med båt ända till San Diego i USA.
- Det var ett jättejobb och jag vill inte göra om det. Bara att sy ihop en älg tog tre dagar, säger han.
Minsta djuret han stoppat upp är kungsfågeln som är Europas minsta fågel med en längd på cirka nio centimeter och en vikt på fem-sex gram.
- Numera är det för svårt. Jag fixar inte kungsfåglar längre, de måste hanteras med pincett och händerna blir klumpigare med åren.
Inga sällskapsdjur
Det händer att Stefan kontaktas av hundägare och kattägare som vill få sitt djur uppstoppat.
- Jag har slutat att ta emot sällskapsdjur främst för att de luktar betydligt mer än vilda djur.