Hälsosamtalet blev en knuff i rätt riktning

Alla 30-åringar i Piteå kommun inbjuds till hälsosamtal. För Karin Wiksten, Piteå, blev det en knuff i rätt riktning. I dag promenerar hon dagligen med barnvagnen och har lagt om kosten. Tanken med samtalen är att just de som vill göra livsstilsförändringar ska erbjudas stöd.

Karin Wiksten, med sonen Oskar, fyra månader, försöker att prioritera sig själv mer i dag. Det känns viktigt att äta bra mat och röra på sig.

Karin Wiksten, med sonen Oskar, fyra månader, försöker att prioritera sig själv mer i dag. Det känns viktigt att äta bra mat och röra på sig.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2012-05-22 06:00

PT har tidigare berättat om projektet Livsviktigt, en satsning på ungas hälsa som landstinget bedriver i samarbete med Piteå och Gällivare som pilotkommuner.

Att just dessa två kommuner valts ut beror på att undersökningar visar att de som bor där löper särskilt stor risk att drabbas av hjärtinfarkt eller andra välfärdssjukdomar. Målet med projektet är att hitta förebyggande insatser för en bättre hälsa och en bättre livsstil med fokus på insatser mot övervikt och fetma.

I Livsviktigt ingår bland annat hälsosamtalen som erbjuds alla 30-åringar i Piteå och Gällivare.

Givande samtal
Karin Wiksten, snart 30 år, höll sitt hälsosamtal på Vårdcentralen Björnen i samband med att sonen Oskar, föddes för fyra månader sedan.

- Men det var givande, man fick en tankeställare, säger Karin som tillsammans med sin man nyligen byggt hus. Under byggtiden hade de bara tillgång till ett provisoriskt kök.

I dag står huset färdigt och Karin menar att det fallit sig naturligt att börja laga bättre mat - inte lika mycket halvfabrikat som tidigare då fokus mest låg på att få färdigt huset.

Hon tror dock inte att hon promenerat lika mycket med barnvagnen som hon gör i dag om det inte vore för hälsosamtalet:

- Jag är nog ute och går i princip varje dag, både kortare och längre stunder!

Hälsosamtalen har pågått under hela 2011 och fortsätter under 2012, nästa år ska det utvärderas i forskningsstudie.

Britt-Marie Karlsson, projektledare, menar att några konkreta resultat inte finns ännu, men de hälsokoordinatorer som finns ute på vårdcentralerna i Piteå kommun har så här långt en positiv bild.

Hittills har cirka 150 hälsosamtal gjorts i de två kommunerna.

- Det är cirka en fjärdedel av de som får erbjudandet som kommer, men de som gör det upplever vi har behov, säger Karlsson.

Erbjuder stöd
Hon menar att det kan handla om att man vill göra någon slags förändring, exempelvis gå ner i vikt, sluta röka eller stressa mindre. Landstinget erbjuder då stöd.

Alla erbjuds också en uppföljning:

- Det känns sporrande, säger Karin Wiksten som planerar att både börja träna på gym och bege sig ut och löpträna framåt.

Förutom hälsosamtalen till 30-åringarna håller också barnmorskorna liknande samtal med blivande mammor och till föräldrar som kommer med sina barn till BVC för 18-månaderskontrollen i pilotkommunerna. Detta som en del av projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om