Håll koll på brandvarnaren

Få norrbottningar kontrollerar brandvarnaren hemma tillräckligt ofta enligt en undersökning. Inför advent och jul uppmanas alla att kontrollera sitt brandskydd eftersom antalet ljusbränder ökar under december.

Antalet bränder som orsakas av ljus ökar under december.

Antalet bränder som orsakas av ljus ökar under december.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-12-01 06:00

I dag infaller Brandvarnardagen. En dag med syfte att påminna befolkningen om vikten av att ha fungerande brandvarnare hemma. Men alla kontrollerar inte sin brandvarnare tillräckligt ofta. Drygt var sjätte norrbottning kontrollerar aldrig sin brandvarnare, enligt undersökningen som genomförts via kampanjen Aktiv mot brand. Sju procent av invånarna i Norrbotten har dessutom för gamla brandvarnare, medan sex procent uppger att de inte har någon alls.

"Oerhört viktigt"
En brandvarnare är något som ska finnas i alla hem, anser Linda Bergmark, brandingenjör vid räddningstjänsten i Piteå.

- Det är oerhört viktigt. Brandvarnare är en billig investering och livräddare, säger hon.

Utöver brandvarnaren anser hon att brandskydd såsom pulversläckare och brandfilt är något som alla bör ha hemma.

Kontrollera varnaren
Varje individ har ett ansvar att det finns ett brandskydd hemma, förklarar Linda Bergmark, därför är det också viktigt att kontrollera att brandvarnaren verkligen fungerar.

- Testa brandvarnaren, fungerar den inte byt batterier direkt. Det är ju för sin egen säkerhet, säger Linda Bergmark.

I december är problemet med bränder orsakade av levande ljus som störst, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. När det kommer till levande ljus finns det några saker man bör tänka på.

- Att man aldrig lämnar ljuset obevakat, att man ansvarar att släcka och att man inte har något brännbart runtomkring, förklarar Linda Bergmark.

Aktiv mot brand
I samband med Brandvarnardagen har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Brandskyddsföreningen, Brandvarnaregruppen, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Svensk försäkring, länsstyrelserna och räddningstjänster i Sverige startat kampanjen Aktiv mot brand. Syftet är att minska antalet bostadsbränder samt att öka antalet fungerande brandvarnare.

- Vi vill motivera till att alla ser över sitt brandskydd, säger Alexandra Johansson, projektledare Aktiv mot brand.

Räddningstjänsten i Piteå deltar i kampanjen genom att sända information om den via tv-apparater i butiker samt att dela ut folders vid studiebesök samt utbildningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!