Hälften av barnen struntar i hjälm

Varje år skadas närmare 1 000 barn i cykelolyckor så svårt så att de blir inskrivna på sjukhus i minst ett dygn. Trots det är det bara hälften av alla barn som använder hjälm. Detta framgår av en nyligen presenterad rapport.

Bara hälften av alla barn använder cykelhjälm visar en färsk undersökning utförd av NTF.

Bara hälften av alla barn använder cykelhjälm visar en färsk undersökning utförd av NTF.

Foto: JACK MIKRUT

PITEÅ 2011-09-20 05:06

Forskning har visat att cykelhjälmen kan minska antalet icke dödliga skallskador med hälften.

Trots detta är det bara hälften av Sveriges barn som använder cykelhjälm. Det visar NTF:s nya mätning som är gjord i 45 kommuner och där man har observerat drygt 12 700 barn. I Norrbottens län gjordes mätningarna i Luleå och i Piteå.

- Att cyklande barn inte använder hjälm kan få katastrofala följder för barnen och deras familjer, säger Ewa Johansson, kanslichef på Hjärnfonden.

Tillsammans med NTF vill de öka kunskapen om de här frågorna och få alla barn att vara rädda om huvudet och använda cykelhjälm.

Våren 2011 mätte NTF cykelhjälmsanvändningen utanför 130 grundskolor runt om i landet. Totalt tittade man på 45 kommuner.

Mätningen visar att endast 49 procent av landets cyklande barn använder cykelhjälm.

I Norrbotten var den siffran något högre, 63 procent använder cykelhjälm av de totalt 811 barn som ingick i mätningen. Sedan 2005 är det lag på att alla barn upp till 15 år ska använda cykelhjälm.

- Barns trafiksäkerhet är vuxnas ansvar och här måste ett ansvar läggas både på föräldrarna och på skolan. Skolan måste börja prioritera trafikfrågorna och föräldrar måste fortsätta att tjata och visa att de bryr sig, säger Jan Sandberg, vd för NTF.

Sport
Ett barns hjärna är inte färdigutvecklad förrän i 20-årsåldern vilket gör den extra känslig för skador som uppträder exempelvis vid en cykelolycka med slag mot huvudet. Vid många sporter är det självklart att alltid ha hjälm, exempelvis inom ishockey och ridning. Per Enblad, neurokirurg och forskare vid Hjärnfonden uttrycker oro.

- Även om forskningen inom neurointensivvården gjort att behandlingsresultaten förbättrats så leder skallskador fortfarande till betydande handikapp för många som drabbas, säger han.

-Skallskador på barn känns extra tragiskt, de har ett långt liv framför sig och kanske får ett livslångt handikapp bara för att de inte haft cykelhjälm.

FAKTA Hjärnfonden och NTF

NTF är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik.

NTF arbetar på ideell och demokratisk grund genom folkrörelser, organisationer, samhällsinstitutioner, företag och enskilda.

Hjärnfonden arbetar för att finansiera livsviktig hjärnforskning om hjärnan och alla de sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar som orsakar stort lidande hos drabbade och deras familjer.

Målet är att hitta nya behandlingar och botemedel.

Hjärnfonden arbetar också för att öka kunskapen om hjärnan och dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar hos allmänheten, synliggöra den viktiga hjärnforskningen samt minska skamkänslor kring hjärnans sjukdomar.

Hjärnfondens vetenskapliga nämnd garanterar att de forskare som får Hjärnfondens anslag eller stipendium tillhör den svenska forskareliten.

Källa: www.hjarnfonden.se, www.ntf.se



Cykelhjälmsanvändning bland barn i Sverige

Pojkar i Norrbotten Pojkar i Sverige Flickor i Norrbotten Flickor i Sverige Norrbotten Sverige

8 - 12 år 72 % 74 % 88 % 79 % 80 % 76 %

13 - 15 år 19 % 26 % 29 % 21 % 24 % 24 %

8 - 15 år 66 % 51 % 77 % 48 % 71 % 49 %

Källa: NTF:s mätning våren 2011
Skillnaderna över landet är stora, allra störst bland de äldre pojkarna. Exempelvis i Norrbotten hade 19 procent av pojkar 13-15 år cykelhjälm och i Stockholm hade 67 procent cykelhjälm.

NTF Norrbotten mätte även vuxnas användning av cykelhjälm på cykelstråk, det var 1 123 personer som ingick i mätningen i Luleå och Piteå av dessa var det endast cirka tio procent totalt som använder cykelhjälm.

Cykelhjälmsanvändning bland vuxna

Män i Norrbotten Kvinnor i Norrbotten Totalt i Norrbotten

16 - 65 år 14 % 11 % 12 %

65 och över 7 % 10 % 8 %

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om