Hälften av kommunens matställen kontrolleras
Till mångas förtjusning har högsommaren slutligen nått Piteå. Många blir kvällarna på stans uteserveringar och kanske slinker det ner en och annan mjukglass i värmen. Men vad man kanske inte tänker på är att våra livsmedel bli extra känsliga i sommarvärmen.
Mjukglass har länge varit föremål för rykten om magsjuka sommartid. Men det finns tydliga riktlinjer för hur mjukglassmaskinen ska skötas. "Den rengörs minst var sjunde dag", berättar buiksbiträdet Anna Hellberg.
Foto: Sofia Wellborg
Inspektörer på semester
- Låt bli mat som stått framme länge. Det gäller ju egentligen alltid. Risken att bli matförgiftad är inte så mycket större nu, skillnaden är att det är fler människor i rörelse och då är det klart att fler smittas, säger Ulf Isaksson, miljöinspektör på Piteå kommun.
Att äta ute är för många en riktig semesterlyx och för att fastställa säkerheten hos de utskänkningsställen som finns i stan ska det hållas regelbundna kontroller av livsmedelsinspektörer. När PT kontaktar kommunen är båda inspektörerna på semester, men Isaksson hävdar att det inte innebär några problem.
- Det är inga stora evenemang på stan och de fasta restaurangerna vet vad vi kräver. Våra inspektörer kommer tillbaka innan PDOL drar igång. Då kommer de att kontrollera all matförsäljning.
Det som då kontrolleras är bland annat hur maten hanteras, vilka temperaturer den håller och om de som tillagar maten sköter sin handhygien.
Hälften kontrolleras
- Det brukar det inte vara så mycket att anmärka på, mest småsaker. Det är oftast samma försäljare som återkommer och de vet hur det går till. Omsättningen på maten är oftast så pass stor att den dessutom inte hinner bli dålig, menar Isaksson.
I Piteå finns det två livsmedelsinspektörer. De har 160 matbutiker, restauranger och andra livsmedelsföretag var att kontrollera varje år. Detta jämfört med Tingsryd som ligger högst i landet, där varje inspektör ska kontrollera
411 ställen. Och trots att Piteås inspektörer har förhållandevis få utskänkningsställen så kontrollerades bara drygt hälften av dem under 2009.
Ett av ställena som faktiskt fick besök var Hanséns bagarbod på Storgatan. Besöket kom i samband med att bageriet installerade en mjukglassmaskin.
- De kom och tog prover direkt när vi hade fått den förra sommaren, sen har de inte varit här mer. Men vi är noga med hygienen ändå och håller alltid samma höga standard, säger butiksbiträdet Anna Hellberg.
Mjukglassen har länge varit föremål för rykten om just matförgiftning, som är den vanligaste sjukdomen som drabbar oss under sommaren. Men det finns tydliga riktlinjer för hur maskinen ska skötas.
- Var sjunde dag ska den pastöriseras och var fjortonde dag stannar maskinen och går inte att använda förrän man rengjort den ordentligt igen. Då plockas den isär och varje liten packning skrubbas, avslutar Hellberg.
Hemmahygienen
För den som hellre lagar sin mat hemma finns många enkla tips för att hålla maten fräsch. Miljöinspektör Isaksson sitter inne på ett par.
- Det bästa sättet att skydda sig under rötmånaden är att hålla kylkedjan på sina livsmedel. Vet man att det kommer att ta tid innan man får in varorna i kyl och frys kan det vara en idé att ta med en kylväska med isklampar, säger han.
Andra sätt att enkelt slippa vara en av de 500 000 som årligen drabbas av matförgiftning på hemmaplan under sommaren, är att hålla god handhygien och ha separata grillbestick när det vankas grillmiddag.
- Använd inte samma verktyg när du lägger på det råa köttet som du har när du hanterar det som är tillagat, då kan köttsaften från det råa köttet smitta. Se sedan till att kyla ner resterna snabbt, avslutar han.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!