I morgon är det dags för Strömbackaskolans "öppet hus"-dag då chansen finns för fyrkantens niondeklassare att få en inblick i hur de olika gymnasieprogrammen fungerar. UNG träffar Ann-Katrin Sämfors, rektor för estet-, medie- samt restaurang och livsmedelsprogrammet. Hon ger sina tips och idéer på hur man kan gå tillväga för att få ut så mycket som möjligt av dagen. Hon påpekar att förberedelser är A och O.
- Innan man kommer är det jättebra om man i alla fall har en tanke på vilka program man tycker låter intressanta. Man hinner bara besöka tre program så tänk igenom före, säger Ann-Katrin medan hon visar den broschyr för Strömbacka som elever på medieprogrammet har skapat.
Ann-Katrin berättar att när man kommer till glasentrén möts man av guider som visar vägen till de program man vill besöka. I klassrummen föreläser lärare och elever om programmet, de olika kurserna, inriktningar, poäng med mera.
- Det är jättebra när äldre elever delar med sig av sina erfarenheter av programmet. Då får de blivande gymnasieeleverna en annan inblick i hur programmet fungerar eller bara hur det är att gå på skolan. Förra året bjöd vi in åttondeklassare, som i år är de som ska välja gymnasieprogram, bara för att de skulle få ett smakprov på skolan, säger Ann-Katrin.
Ingen transportsträcka
Någonting som Ann-Katrin tycker är viktigt när man väljer program är att både fundera på studiebehörighet eller arbetsmöjligheter efter gymnasiet men också att välja med hjärtat.
- Man ska fundera mycket på vad man vill göra senare i livet och vad programmet kan leda till men man ska inte gå tre år i gymnasiet och se det bara som en transportsträcka. Med förnuft och känsla så går det jättebra, menar hon.
Ann-Katrin förklarar att det ligger ett stort ansvar på eleven själv att välja om han/hon vill studera efter gymnasiet eller komma ut i arbetslivet. Skillnaden på teoretisk och yrkesförberedande program har blivit större.
- Förut hade alla program högskolebehörighet inlagt. Numera har alla yrkesförberedande program chansen att välja kurser som ger behörighet om man vill. Det ger möjligheter att satsa på det man tycker är viktigt, påpekar Ann-Katrin.
Skulle man nu välja ett program som man märker att man inte trivs på så är det inte världens ände. Det går att byta program men det finns vissa saker man ska vara medveten om.
- Det finns chans till omval och nyval via webben mellan den 23 april och 7 maj. Då är det helt fritt att ändra ordning, ta bort val med mera och det påverkar inte dina chanser. Men om man börjat på ett program men vill byta innan den 15 september så kan det bli så att man måste vänta till nästa år för att söka igen eftersom ett program kan vara fullt. Därför är det viktigt att tänka igenom valet av program så noga man bara kan, säger Ann-Katrin.