Gymnasiet satsar på vindkraft

Vindkraft blir ny inriktning på El- och energiprogrammet på Strömbackaskolan i Piteå till hösten. Eleverna spås en ljus framtid i och med de stora satsningar som nu sker på vindkraft i bland annat Markbygden och hela Barentsområdet.

Jonas Lundmark, informatör för Vindkraftscentrum i Barentsregionen, menar att utbildningen på Strömbackaskolan efterfrågats av branshen.

Jonas Lundmark, informatör för Vindkraftscentrum i Barentsregionen, menar att utbildningen på Strömbackaskolan efterfrågats av branshen.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2011-04-19 11:32

Videon är inte längre tillgänglig

El- och Energiprogrammet får till hösten fyra inriktningar, förutom dator- och kommunikationsteknik, automation och elteknik tillkommer även energiteknik.

Utbildningen blir den enda av sitt slag i fyrkanten och tanken är att de elever som går inriktningen bland annat ska kunna jobba som servicetekniker på vindkraftverken samt montörer.

När niorna fick göra sina gymnasieval första gången fanns inte vindkraftsinriktningen med. Då hade 37 ungdomar El- och energiprogrammet som sitt förstahandsval. Totalt finns 48 platser och det är under årskurs två som eleverna väljer inriktning.

"Rätt i tiden"
I mars fattade Barn- och utbildningsnämnden beslutet att satsa på vindkraftsinriktningen - nu finns chansen att söka igen till och med den tionde maj.

- Det borde inte vara svårt att fylla de 48 platserna, det känns som att vi ligger rätt i tiden, säger Lorentz Eriksson, rektor som menar att möjligheten för ungdomarna att få jobb på hemmaplan blir stora.

De elever som påbörjar utbildningen till hösten, går ut våren 2014 - precis när bygget av vindkraftverken i Markbygden börjat ta fart på allvar. Totalt handlar det om 1 101 vindraftverk i Europas största vindkraftspark, dessutom är flera mindre parker på gång inom kommunen.

- Vi var och kollade på parken i Dragaliden och det här med vindkraft känns lockande, säger Jonas Hjelte, tredjeårselev på El- och energiprogrammet som gärna valt inriktningen om han kunnat. Nu siktar han istället i första hand på sommarjobb på SSAB.

I dagsläget råder brist på vindkraftstekniker och utbildningen på Strömbackaskolan har efterfrågats av branschen:

- Vi är väldigt glada för det här, det kommer att behövas ett brett utbud av olika utbildningar och den här inriktningen på Strömbackaskolan blir en bra ingång till jobben, säger Jonas Lundmark, informatör för Vindkraftscentrum i Barentsregionen.

Liknande utbildning
Till hösten startar också en yrkesutbildning till internationell vindkraftstekniker i Lernias regi, men Lundmark menar att det inte kommer att bli någon konkurrens om jobben. Istället kan utbildningarna komplettera varandra och yrkesutbildningen i Lernias regi kan också vara en naturlig påbyggnad för de elever som kommer från vindkraftsinriktningen på Strömbackaskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om