Gymnasiekillar bedömer lunchrätter för skojs skull

Pyttipanna var en av maträtterna som bedömdes den här torsdagen.

Pyttipanna var en av maträtterna som bedömdes den här torsdagen.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-09-08 06:00

Gymnasiekillarna Felix Perbo, Petter Andersson och Johannes Öhman har skapat Facebooksidan Lunchbloggen där de bedömer och betygsätter luncher i stan. Idén uppstod när killarna satt och lunchade tillsammans en helt vanlig dag. Varför inte göra en grej av det och bedöma maten, tänkte de. Sagt och gjort. En gång i veckan, på torsdagar, lunchar de ute med avsikten att bedöma maten de äter. På Facebooksidan lägger de upp sina kommentarer för andra att ta del av men det finns inget särskilt syfte bakom det hela.

"Gott att äta"
- Det är en kul grej och det är gott att äta, säger Petter Andersson.

Det hela handlar enbart om killarnas personliga tycken.

- Vi är ju inga gourmetkockar. Personligen tycker jag att det är kul att laga mat men jag vet ju inte vad som är bra egentligen, förklarar Johannes Öhman.

I bedömningen ingår först och främst hur maten smakar men också restaurangens atmosfär samt pris för rätten spelar in i betyget. Maten ska vara värd priset, det är en viktig egenskap som killarna är överrens om.

Varje torsdag väljer de tillsammans ut ett matställe att testa, går från Strömbackaskolan under lunchen och bestämmer sedan maträtter på plats. Alla ska ta olika rätter och helst inget de skulle ta i vanliga fall - något de redan vet att de tycker om. Servitörerna klockas tills maten kommer in, tallriken fotas och sen är det bara att börja äta.

- Vi brukar sitta och diskutera maten medan vi äter, säger Johannes Öhman.

I efterhand skriver de ner sina omdömen och publicerar på nätet.

Stegräknare
Den här torsdagen åt de sin lunch på Nodo. Maträtterna blev pytt i panna, champinjonsoppa och grillad pestomacka.

Killarna fotade av tallrikarna med sina mobiltelefoner innan de gjorde sig redo att hugga in.

- Åh, den här var grymt god, säger Johannes Öhman när han tar första skeden av soppan.

Eftersom killarna studerar på Strömbackaskolan ska matstället också ligga inom gångavstånd så de hinner tillbaka innan nästa lektion börjar. Med hjälp av en stegräknare räknar de därför stegen som också tas med i helhetsbedömningen. Eftersom killarna gör det här för skojs skull har de ingen särskild tidsplan.

- Vi håller väl på tills restaurangerna tar slut, förklarar de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!