Granskar egna uppgifter

Piteå kommun anlitar en extern revisor för att få veta om kommunen betalat ut pengar till SSU Piteå på falska underlag. Samtidigt låter kommunen kommunalrådet Helena Stenberg granska SSU Piteås uppgifter. Uppgifter som hon själv som medlem i den politiska ungdomsföreningen, direkt eller indirekt, kan ha varit delaktig i att uppge.

Kommunalrådet Helena Stenberg är både medlem och revisor i SSU Piteå. Hon ser inga som helst trovärdighetsproblem att granska uppgifter hon själv direkt eller indirekt kan ha medverkat till att lämna. (Arkivbild)

Kommunalrådet Helena Stenberg är både medlem och revisor i SSU Piteå. Hon ser inga som helst trovärdighetsproblem att granska uppgifter hon själv direkt eller indirekt kan ha medverkat till att lämna. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-08-31 06:00

För tre veckor sedan avslöjande PT att även SSU Piteå ägnat sig åt bidragsfusk.

Granskning har inletts, men än har inget konkret redovisats.

- Den kan vara klar under september, men vi kommer nog inte att gå ut offentligt med resultatet, säger Christer Lindström, föreningsrevisor i SSU Piteå.

Granskar sig själva
SSU Piteå har ägnat sig åt samma systematiska bidragsfusk som SSU Norrbotten.

Ett bidragsfusk som inneburit att den politiska ungdomsföreningen medvetet lurat till sig hundratusentals kronor av lokala skattemedel från Piteå kommun under åren 2004 till 2010.

Trots det anser Piteå kommun det helt okej att låta kommunalrådet Helena Stenberg granska SSU Piteås ansökningsunderlag, tillsammans med partikollegan Christer Lindström, ordförande i kommunens teknik- och servicenämnd.

- Så går det ju till i allt föreningsliv. Föreningsrevisorerna sköter detta arbete, kommenterar hon.

Inget trovärdighetsproblem
Som revisorer i den lokala SSU-föreningen har de i sina revisionsberättelser intygat att föreningens räkenskaper och ekonomiska uppgifter är korrekta.

Kommunalrådet Helena Stenberg ser inga trovärdighetsproblem och har inga som helst betänkligheter i att hon därmed granskar uppgifter som hon under sina 26 år som medlem i föreningen, kan ha varit delaktig i att fabricera.

- Det här är ju en föreningsintern revision, motiverar hon.

Så ser även Christer Lindström på frågan. Detta trots de allvarliga uppgifterna och att han själv har en mångårig medlemsbakgrund i föreningen.

- Vår granskning handlar om att se om fel begåtts. Det primära syftet är inte att bevisa eller motbevisa något. Vårt arbete är även förebyggande, att se till att om fel begåtts ska de inte upprepas, säger han.

Inte offentlig
Någon tanke på att låta en extern revisor granska SSU Piteås handlingar för att inte ifrågasätta trovärdigheten är inte aktuellt.

- Vi gör vår granskning själva.

Någon gång under september tror Lindström att han och Helena Stenberg kan vara klara med sitt arbete.

- Jag är inte säker på att vi kommer att gå ut offentligt med resultatet av detta arbete. Det är en intern revision, understryker han.

Uppgifterna om bidragsfusket på lokal och regional nivå har tagits på största allvar inom det socialdemokratiska partiet, även inom SSU centralt.

Extern revisor
- Vi kommer att gå till botten med det här, sa exempelvis Mikael Damberg, socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, till PT när han besökte Piteå i samband med stora Nolia den 9 augusti.

Piteå kommun väljer å sin sida att anlita en extern revisor i revisionsföretaget Pricewaterhouse Coopers, PwC.

- Deras arbete avvaktar resultatet av den revision som landstinget beställt och som genomförs när det gäller SSU-distriktets bidragsansökningar,
säger kommunchef Mats Berg.

Bakgrund SSU:s bidragsfusk

I maj kunde PT berätta att SSU Norrbotten polisanmält sig själv eftersom det fanns misstankar om att det politiska ungdomsförbundet lurat till sig uppemot 200 000 kronor i bidrag från landstinget åren 2009 och 2010.

Landstinget beslutar genomföra en grundlig revision kring SSU-distriktets bidragsansökningar. Detta arbete utförs av en extern revisionsfirma.

I slutet av juli avslöjade PT att SSU-distriktet under flera år ägnat sig åt ett systematiskt bidragsfusk som sannolikt innebär att SSU Norrbotten lurat till sig betydligt större belopp än de 200 000 kronor som uppgetts. Det kan röra sig om miljonbelopp.

Distriktet har hittat på kurser som aldrig genomförts. Kurser har döpts om för att kunna vara bidragsberättigade.

I augusti visar PT:s granskning att samma systematiska fusk genomförts under flera år vid den lokala SSU-föreningen i Piteå. På så sätt har den politiska ungdomsföreningen lurat till sig kommunala medel. Även här handlar det om hundratusentals kronor genom åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om