Granbarkborrarna är ett stort hot mot skogsbruket.
Insekterna börjar svärma i maj, juni, ett par dagar efter det att högsta dagstemperaturen går över plus 18 grader och det inte längre är nattfrost.
Hanen borrar sig in under barken och avger feromon som attraherar honor och andra hanar.
Varje hane har normalt två eller tre honor.
I slutet av juli till augusti kläcks den nya generationen, som efter en tid under barken, till stor del lämnar angripna träd under hösten för att övervintra i förnan. Många stannar under barken på liggande träd eller i virke.
Skogsstyrelsen har i flera år övervakat granbarkborrarnas svärmning i hela landet för att minska risken för skador på skogen i form av särskilda fällor. Denna övervakning har till största delen skett i mellan- och Sydsverige.
Nu finns denna övervakning på försök även i Tornedalen och i Bjurholm, i Västerbotten.
- Det är första året vi gör det här, men det kommer sannolikt att ske ytterligare något år för att vi ska kunna se eventuella förändringar, säger skogskonsulent Per-Arne Malmberg i Kalix.
Lindrigare i norr
Även om granbarkborren i sig är ett hot mot skogen, är förekomsten av insekten inget svårt problem i norr.
- Nej, det kan jag inte hävda. Problemen är störst i södra delen av landet och i Mellansverige, säger Malmberg.
Ett tydligt bevis på det är exempelvis att i Sundsvall har fällorna lockat till sig 33 000 insekter på en vecka. I Bjurholm fångades 2 500 under motsvarande period.
- Här på hyggena i Övertorneå har jag fångat 600 totalt i tre fällor, berättar Per-Arne Malmberg.
Fällorna är tre till antalet och utplacerade i en triangel på ett specifikt hygge. De är tillverkade i plast som är perforerad med en trattliknande ingång upptill. Den är även behandlad med feromoner som lockar till sig insekten.