Gräddhäng avgjorde årets semmelmatch

Här i Piteå-Tidningens semmeltest hittar du Piteås finaste sockerpudrade lock, härligaste mandelmassan, fluffigaste gräddmoln och mumsigaste bullar. Och det är en semla med "extra allt" som korats till Piteås semmeldrottning.

Piteå-Tidningens nyhetsproffs gör sig beredda inför den digra uppgiften att hitta ett scoop bland årets semmel-utbud. Jan Lundquist, Ylva Forslund, Bengt Larsson, Anders Sandlund och Annika Lahti kom fram till att Röda lyktans semla med "extra allt" stack ut.

Piteå-Tidningens nyhetsproffs gör sig beredda inför den digra uppgiften att hitta ett scoop bland årets semmel-utbud. Jan Lundquist, Ylva Forslund, Bengt Larsson, Anders Sandlund och Annika Lahti kom fram till att Röda lyktans semla med "extra allt" stack ut.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ 2013-02-12 06:00

Årets semmeltestare från Piteå-Tidningens redaktion gick in för uppgiften med stort allvar. Smaklökarna gick i spinn över gräddsmak och kardemummaarom, mandelmassebitar och bullkonsistens. Juryn var ofta överraskande överens i sina bedömningar, som när det gäller vinnarsemlan från Röda lyktan. Det var en semla med extra allt och här kom superlativerna tätt som TT-flashar; "Välskapt", "saftig", "snudd på fulländad", "vacker", "ser ut som en riktig kaloribomb".

Men egentligen är alla semlor goda. Blir man bjuden på en semla, vilken det än vara må, så tackar man inte nej för att den kom fyra i semmeltestet. Ett semmeltest handlar om nyanser. Små nyanser där grädden kan vara aningen för maffig i den ena semlan, och bullen något för välgräddad och lite torr i den andra.

Kaffesemla
Kaffesemlan från Bonjour (säljs av Coop Forum) kom näst sist i vårt test, men man får inte glömma bort att den är bakad för att vara just mindre än de andra bjässarna. Men det ursäktar inte att den fick bedömningen torr, smaklös grädde och alldeles för lite mandelmassa.

Urgröpningen var något som fångade juryns intresse. Ett par semlor var skivade rakt av. Locket var kapat och en klick mandelmassa hade sedan toppats med grädde. Alla var inte helt nöjda med denna enkla och lite slarviga semmeltyp.

Saknade grop
- Varför har de slutat med gropen? Ska man inte gröpa ur lite av innehållet och blanda med mandelmassan och lite vätska, var Bengt Larssons kommentar och Jan Lundquist höll med.

Ylva Forslund studerade semlorna ingående, nästan vetenskapligt, redan från start.

- Jag gillar sega semlor, det var bra gung i den här bullen, mmmm... och vilken god mandelmassa, säger hon om Café Piteås semla som kom på andra plats.

Gräddsmaker
Anders Sandlund är något av en veteran i semmelvärlden, få besöker stans fik så ofta som Anders. Han är därmed kunnig, ja en fikaspecialist kan man nog säga, vilket han också bevisade i semmeltestet.

- Hmmm. Den här grädden smakar som Sverigebakelse. Inte riktigt som semmelgrädde ska smaka, ansåg han om Hanséns bidrag, som kom på en sjätteplats.

Fotnot: Semmeltestet går ut på att ett antal personer får bedöma varje semla visuellt och smakmässigt, utan att veta varifrån semlan kommer.

FAKTA Semmel-ätande

Traditionellt åts semlan i en djup tallrik med varm mjölk, som ibland spetsats med en gnutta salt, för att bryta mot sötman, och i vissa delar av Sverige och Finland även med kanel pudrat över semlan. När semlan serveras på det sättet kan den även kallas hetvägg. Under andra halvan av 1900-talet började den dock allt mer betraktas som en sorts bakelse som äts utan mjölk, troligen som en följd av att den började serveras på konditorier. Vissa av dessa började även använda wienerbrödsdeg för att göra semlan ännu mer bakelselik. Traditionen att servera hetvägg har dock återinförts på ett flertal kaféer och konditorier under senare år, åtminstone i de större städerna.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om