Glödlampan släckt för gott

Glöm watt och börja prata lumen. Nu är det dags att säga hejdå till den traditionella glödlampan och konsumenterna måste se sig om efter annan belysning. De sista glödlamporna förbjöds i lördags och alternativen som finns är halogen-, led- och lågenergilampor.

1 september förbjöds även 40, 25 och 15 watts glödlamporna. Numer finns ingen tillverkning av traditionella glödlampor.

1 september förbjöds även 40, 25 och 15 watts glödlamporna. Numer finns ingen tillverkning av traditionella glödlampor.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-09-06 06:00

Konsumenterna är vana att välja en glödlampa efter dess watt-tal. Watt är ett mått på hur stor effekt en lampa har och eftersom konsumenterna nu ska hitta alternativ belysning är det viktigare att veta hur mycket ljus dessa ger, enligt Belysningsbranschen. Enheten för detta är lumen. På lampförpackningarna ska därför lumen användas och vad det motsvarar traditionella glödlampors ljusmängd. Utfasningen av glödlampan har pågått sedan EU-kommissionen utfärdade en förordning av ljuskällor 2009 och en efter en har glödlamporna förbjudits sedan dess. I lördags förbjöds även 40, 25 och 15 watts glödlampor och därmed släcks glödlampan för gott.

Lager får säljas
- Det innebär att det är förbjudet att inom Europa att tillverka och att importera de här lamporna. Men det lager som redan finns inom EU får säljas ut och lamporna får användas, säger Magnus Frantzell, vd för Belysningsbranschen.

Den traditionella glödlampan ska istället bytas ut till en alternativ belysning såsom halogen-, led- och lågenergilampor. Magnus Frantzell råder konsumenterna att se över bytet noga eftersom alternativen håller längre än en glödlampa är det viktigt att se hur den lyser.

- Resonera med butiken om det här, titta hur lampan lyser och med vilken färgtemperatur så du får det ljus du vill ha, säger Magnus Frantzell.

Olika ändamål
Han tycker att konsumenterna ska välja olika lampor för olika ändamål.

- Med en utelampa är det kanske inte så viktigt att den tänds så fort, men på toaletten vill man definitivt att lampan ska tända på en gång, säger han som exempel.

I rum med lampor som används frekvent är det värt att satsa på en lågenergi- eller en led-lampa för att spara så mycket energi som möjligt.

Sparar pengar
Så fort man bytt ut de traditionella glödlamporna sparas energi, menar Frantzell.

- Elräkningen minskar omedelbart och på ungefär ett år har man tjänat in kostnaden för att sätta in nya lampor. Därefter tjänar man hela tiden, säger han.

Utfasningen av glödlampan innebär, enligt Belysningsbranschens beräkningar, en energibesparing på två terawattimmar per år för Sverige. De har också beräknat en minskning av koldioxid-utsläppen i Europa på 0,7 miljoner ton.

Nästa steg sker i september nästa år då EU-kommissionen sätter skärpta prestandakrav på led-lamporna. Kraven innefattar att led-lamporna har låg energiförbrukning, bra kvalitet, bra färgåtergivningsförmåga, lång livslängd och bra upptändningstid. I september 2016 ställs också skärpta krav på halogenlampor och alla lampor över 60 lumen.

fakta Tips för att byta ljuskälla

Kolla alltid livslängden. Pris och kvalitet hör ihop.

Be att få se hur lampan lyser i butiken. Testa och jämför ljusegenskaper, färgåtergivning och upptändningstid.

Välj olika lampor då olika rum har olika ljusbehov.

Halogenlampan har samma ljuskvalitet som glödlampan, men det finns även lågenergi- och led-lampor med bra ljuskvalitet. Titta efter Ra-talet (= färgåtergivning) i förpackningen. Det ska vara så högt som möjligt, Ra 100 är högst.

En glödlampa har en livslängd på 1 000 timmar vilket motsvarar ungefär ett år i ett genomsnittshushåll. Lågenergilampan ska hålla minst 6 000 timmar, enligt Ekodesignförordningen.

Ska lampan vara kvicksilverfri? Halogen- och led-lampan är helt kvicksilverfri och innehåller heller inga andra tungmetaller.

Halogenlampan är billigast. Lågenergilampor finns i mycket varierande prisklasser, men det är viktigt att kontrollera kvaliteten på de billigaste lamporna.

Källa: lampinfo.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!