- Historiskt sett har det inte alltid varit så här, förr så gick Piteborna ut tidigare, säger Roger Isaksson, Valdino, som tror att vanan att "gå ut sent" efter en blöt förfest i någons bostad har flera förklaringar.
Dels handlar det om ett invant beteende, dels är det billigare att dricka hemma, men å andra sidan blir det då oftast några öl för mycket innan man kommer ut (om man ens gör det).
- Här i Piteå finns oftast heller inga köer till uteställena. Det är inte så att man behöver gå ut tidigt för att ha chans att komma in. Det tror jag också påverkar, säger Isaksson.
Ingbritt Dahlquist, alkoholhandläggare på Piteå kommun, menar att vi helt enkelt successivt vant oss vid en alldels för hög berusningsgrad ute på krogen.
Men nu får det vara nog och kroggästerna kommer att märka skillnad.
Som PT berättat tidigare har poliser i yttre befäl i länet utbildats i krogtillsyn för att bli ännu bättre på att bland annat upptäcka överservering och minska våldet.
- Målet är att bedriva tillsynsarbete ute på krogarna i Piteå varje helg, polisen ska inte bara dyka upp när det hänt någonting utan det ska vara en naturlig plats för oss att vara på, säger Jonas Sköld, yttre befäl vid Piteåpolisen.
Berusade avisas
Framöver ska berusade personer i betydligt högre grad än i dag avvisas redan vid dörren.
Krögarna har redan tagit till andra metoder för att få gästerna att hålla sig nyktrare - på Kalles Krog ställer personalen fram kannor med vatten och muggar på borden. På Pentryt bjuds gästerna på pizza-slicar.
Överhuvudtaget ska serveringspersonalen bli mer noggrann med vilka de serverar.
Det handlar också om att sprida kunskapen om vilka regler som egentligen gäller på krogen. Att det exempelvis är straffbart för en bartender att servera alkohol till en överförfriskad eller minderårig person. Samt att även krögarna kan tappa sitt tillstånd om de bryter om alkohollagen.
Piteå kommun, polisen och krögarna har i flera år arbetat för en bättre krogmiljö. 136 personer har redan utbildats i ansvarsfull alkoholservering (en metod som i dag sprids av Statens folkhälsoinstitut).