Gemensamma krafttag ska ge bättre krogmiljö

Fylleriet har ökat på Piteås krogar - gästerna kommer ut sent och många är då alldeles för berusade. Piteå kommun, polisen och krögarna tar nu till gemensamma krafter för att sänka berusningsgraden och minska våldet.

De vill få en bättre krogmiljö med förenade krafter.  Från vänster: Roger Isaksson, Valdino, Robert Sjölund, Pite havsbad och Piteå Stadshotell, Sara Malm, områdespolis, Jonas Sköld, yttre befäl, Li Yang Chin, Pentryt, Örjan Wallon, Pentryt, Ingbritt Dahlquist, Piteå kommun och Mia Lidman, Kalles Krog.

De vill få en bättre krogmiljö med förenade krafter. Från vänster: Roger Isaksson, Valdino, Robert Sjölund, Pite havsbad och Piteå Stadshotell, Sara Malm, områdespolis, Jonas Sköld, yttre befäl, Li Yang Chin, Pentryt, Örjan Wallon, Pentryt, Ingbritt Dahlquist, Piteå kommun och Mia Lidman, Kalles Krog.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2009-12-09 06:00
Först vid elva-tolv på natten går Piteborna ut i dagsläget och trängseln och irritationen blir då stor vid bardiskarna.
- Historiskt sett har det inte alltid varit så här, förr så gick Piteborna ut tidigare, säger Roger Isaksson, Valdino, som tror att vanan att "gå ut sent" efter en blöt förfest i någons bostad har flera förklaringar.
Dels handlar det om ett invant beteende, dels är det billigare att dricka hemma, men å andra sidan blir det då oftast några öl för mycket innan man kommer ut (om man ens gör det).
- Här i Piteå finns oftast heller inga köer till uteställena. Det är inte så att man behöver gå ut tidigt för att ha chans att komma in. Det tror jag också påverkar, säger Isaksson.
När skulle ni vilja att folk gick ut?
- Vid nio-tiden vore väl bra! Och visst, det handlar om vår överlevnad också. Vi måste få sälja alkohol för att få det att går runt, men samtidigt kan vi heller inte servera gäster som redan är alldels för berusade.
Ingbritt Dahlquist, alkoholhandläggare på Piteå kommun, menar att vi helt enkelt successivt vant oss vid en alldels för hög berusningsgrad ute på krogen.
Men nu får det vara nog och kroggästerna kommer att märka skillnad.
Som PT berättat tidigare har poliser i yttre befäl i länet utbildats i krogtillsyn för att bli ännu bättre på att bland annat upptäcka överservering och minska våldet.
- Målet är att bedriva tillsynsarbete ute på krogarna i Piteå varje helg, polisen ska inte bara dyka upp när det hänt någonting utan det ska vara en naturlig plats för oss att vara på, säger Jonas Sköld, yttre befäl vid Piteåpolisen.
Berusade avisas
Framöver ska berusade personer i betydligt högre grad än i dag avvisas redan vid dörren.
Krögarna har redan tagit till andra metoder för att få gästerna att hålla sig nyktrare - på Kalles Krog ställer personalen fram kannor med vatten och muggar på borden. På Pentryt bjuds gästerna på pizza-slicar.
Överhuvudtaget ska serveringspersonalen bli mer noggrann med vilka de serverar.
Det handlar också om att sprida kunskapen om vilka regler som egentligen gäller på krogen. Att det exempelvis är straffbart för en bartender att servera alkohol till en överförfriskad eller minderårig person. Samt att även krögarna kan tappa sitt tillstånd om de bryter om alkohollagen.
Piteå kommun, polisen och krögarna har i flera år arbetat för en bättre krogmiljö. 136 personer har redan utbildats i ansvarsfull alkoholservering (en metod som i dag sprids av Statens folkhälsoinstitut).
Fakta Dyrt att bryta mot alkohollagen
Att servera alkohol till märkbart påverkade eller underåriga gäster är innebär "olovlig dryckeshantering" och är förbjudet enligt alkohollagen. Brottet kan ge böter eller fängelse i högst sex månader. PT redogör för två olika fall som lett till två domar tack vare polisens civila spaningsarbete.
Fall ett:
En bartender sålde en flaska vin till två kvinnor som satt vid ett bord. Han kontrollerade inte legitimation då han trodde att vakten vid entrén gjort detta. Vidare fanns två vinglas redan på bordet varvid bartendern utgick från att någon kollega redan kontrollerat leg. Kvinnorna var 17 år gamla och alltså minderåriga.
Påföljd: Dagsböter 60 st à 150 kr
(9 000 kr) samt 500 kr till Brottsoffermyndigheten och 2 000 kronor i rättegångskostnader.
Totalt: 11 500 kronor i böter för bartendern
Fall två:
En bartender serverade en stor starköl till en person som var märkbart påverkad vid ett bord. Personen i fråga satt och sov.
Påföljd: Dagsböter 30 st à 30 kr (900 kr) samt 500 kr till Brottsoffermyndigheten.
Totalt 1 400 kr i böter för bartendern som även skulle avskedas enligt ägaren. Krogen fick även en muntlig erinran.
Källa: Polisen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om