Gemensam tandvård i norrlän

Ökad effektivitet. Det sägs vara det främsta argumentet i planerna på att skapa en gemensam folktandvård för de tre landstingen i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Att slå samman tandvården i de tre nordligaste länen skulle ge patienterna bättre förutsättningar, främst när det gäller specialistvård. Så motiverar tandvårdschefen i Norrbotten, Klas Tunbrå, förslaget. (Arkivbild)

Att slå samman tandvården i de tre nordligaste länen skulle ge patienterna bättre förutsättningar, främst när det gäller specialistvård. Så motiverar tandvårdschefen i Norrbotten, Klas Tunbrå, förslaget. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2011-02-10 06:00

Folktandvården i Norrland kan bli bättre.

Det är ungefär den utgångspunkten som tandvårdschefen i Norrbotten, Klas Tunbrå, har som utgångspunkt i sitt förslag till landstingsstyrelsen.

Smidigare
Att slå samman folktandvården i de tre nordliga länen skulle enligt honom ge en betydligt smidigare, mer ekonomisk och effektivare organisation.

- Både när det gäller specialistsidan och även rent administrationsmässigt, säger Klas Tunbrå.

Det finns de som upplever att det här kan vara ett sätt att smygvägen försöka lotsa till en storregion. Något som tandvårdschefen avfärdar.

- Det handlar definitivt inte om det, säger han.

Han ser i stället ett scenario där befolkningen i de tre länen står i fokus för en bättre tillgång till de specialister som finns.

Inget krångel
- Tandvården i respektive län är i sig en liten del. Ofta finns bara en enda specialist. Med en gemensam tandvård skulle alla kunna dra fördel av dessa. Det skulle samtidigt utveckla vården totalt sett, tror Klas Tunbrå.

Inte minst det faktum att det finns bra tillgång på tandreglerare i Piteå medan de är färre i Skellefteå. Med en sammanslagning skulle då patienter från Västerbotten kunna åka till grannlänet i norr för vård utan att detta skulle medföra något byråkratiskt krångel.

På sikt skulle sammanslagningen även gynna de mindre klinikerna i glesbygden, enligt hans uppfattning.

- Exempelvis skulle forskningsprojekt via tandläkarhögskolan kunna kopplas till låt säga folktandvården i Arjeplog, säger han.

Årsskiftet
Tunbrås förslag har dragits en gång för landstingsstyrelsen. Hans förhoppning är att en slutrapport ska kunna ligga färdig till i juni.

Det skulle möjliggöra att det hela kan förverkligas och tas i bruk redan till årsskiftet.

- Tidsplanen kan kanske uppfattas som optimistisk, men går allt som på räls, ja då är det fullt möjligt, säger Klas Tunbrå, tandvårdschef vid landstinget i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om