Polisutredningen av SSU-distriktets omfattande och systematiska bidragsfusk är i full gång.
Men det kan dröja innan allt är klart och åtal kan väckas.
- Det är ett enormt arbete, berättar utredaren Johan Kempainen vid polisen i Luleå.
Samma procedur
Inom kort väntas dessutom resultatet av Piteå kommuns revision av bidragen till Piteå SSU.
Om den också leder till en polisanmälan, kommer en liknande utredning att dra igång.
- Om det blir så kommer den sannolikt att skötas av kollegorna i Piteå. Jag har arbete redan nu så det räcker och blir över, säger Johan Kempainen.
Hans utredningsarbete handlar bland annat om att identifiera personer som skrivit under bidragsansökningarna. Det är dessa fysiska personer som kan komma att lagföras.
- Som jag har fårstått åklagaren Thomas Ennerfors, är det ju dessa enskilda individer som på heder och samvete intygat att uppgifterna är korrekta, säger utredaren.
Bland de påhittade underlag som SSU Piteå använt sig när föreningen sökt och fått bidrag från Piteå kommun, har bland andra Christer Lindström, ordförande i teknik-och servicenämnden, på heder och samvete intygat att uppgifterna är korrekta.
Som revisor i föreningen finns hans namnteckning på ledarutbildningsbidrag som söktes för 2009.
2009 fick SSU Piteå 107 250 kronor i ledarutbildningsbidrag. Ett 20-tal kurser redovisades för året, allt från kampanjutbildningar till sommarkurser och projektledarutbildningar. Cirka hälften av dessa är direkt påhittade och genomfördes aldrig.
Lindström har för övrigt tillsammans med kommunalrådet Helena Stenberg, genomfört en föreningsrevision för just det aktuella året, efter PT:s avslöjande om bidragsfusk.
Resultatet av den revisionen är fortfarande hemlig. Johan Kempainen konstaterar att arbetshypotesen när det gäller utredningen SSU-distriktets fusk är grovt bedrägeri.
- Men det kan även svänga till bedrägeri i en del fall. Allt är kopplat till beloppens storlek, som kan variera plus den systematik som använts, säger han.