För att göra det hade hon en debattpanel till sin hjälp. Där satt Eva Engman, projektledare Viva, Karin Sundberg, HSO (Handikappföreningarnas samarbetsorgan) och Tommy Caesar, vice ordförande i socialnämnden.
Kvällen ordnades av projektet Viva, som handlar om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning, Piteå kvinnojour, ABF och handikappföreningarna.
Utgångspunkten har varit okunskapen kring det våld och de kränkningar som kan förekomma. Problemet är att kvinnor med funktionsnedsättning utsätts på samma sätt som andra kvinnor, men de blir ofta inte trodda, förklarar Eva Engman.
"Bortglömd grupp"
- Det är en bortglömd grupp som behöver särskilt stöd på grund av sin funktionsnedsättning, säger hon.
Under kvällen visades tre utbildningsfilmer som beskrev situationer där kvinnor med funktionsnedsättning utsattes för våld. Filmerna handlade om kvinnor som på ett eller annat sätt var i en beroendeställning till någon annan som utnyttjade situationen.
Ämnet berörde och publiken uttryckte åsikter såsom "skrämmande verklighetstroget", "otäckt", "jag blir mörkrädd" och "när man är beroende av andra, då litar man på att människor som ska ta hand om en ska vara pålitliga".
Om sådana typer av situationer som beskrivs uppstår har socialnämnden i Piteå kommun tagit fram en handlingsplan. Planen beskriver att socialnämnden ska ha lättillgänglig information om vart man ska vända sig för att få stöd och hjälp samt vilka insatser som kan göras.
Synliggöra
- Det är viktigt att man känner att det finns stöd, säger Tommy Caesar.
Han förklarar också att det är viktigt att ta upp vilka olika typer av kränkningar en person kan råka ut för och att synliggöra svårigheterna för dessa grupper i samhället.
Den film som berörde mest handlade om en brukare vars personliga assistent var en nära anhörig.
"Det borde förbjudas att anhöriga ska jobba som assistenter". Flera uttryckte att det blir svårigheter att skilja på rollen som anhörig och personlig assistent och att det inte är en bra kombination.
Restriktiva
I Piteå är det cirka tio procent av 70 brukare som har en närstående assistent, enligt Tommy Caesar.
Han förklarar att inom Piteå kommun försöker de vara restriktiva när det kommer till personlig assistans av en närstående, men han uttrycker också att det handlar om att se brukarens behov och vilja.