Videon är inte längre tillgänglig
Ett fondförvaltningsbolag har försökt sälja förvaltnings- och placeringstjänster till unga via telefon. Detta har gjorts med hjälp av inspelning och konsumenterna har ingått avtal där företaget skickat en faktura för tjänsten.
- Antingen har konsumenterna inte förstått att de ingått ett avtal eller så har de förlitat sig på bolagets 14-dagars ångerrätt de blivit lovade, förklarar Siv Öhlund, konsumentvägledare på konsumentrådgivningen i Piteå. 13 personer i Piteå har sedan i september blivit uppringda av bolaget och fenomenet är inte okänt. I Luleå rör det sig om 16 fall.
- Det är ett av många företag som gör så, ofta gör de en rajd inom ett område och nu i Norrbotten, säger Siv Öhlund.
Aggressiva försäljare
När konsumenten inte är medveten om att denne ingått ett avtal kallas ärendet för bedrägligt beteende mot konsument och när konsumenten förlitar sig på ångerrätten handlar det i stället om konsumenträttigheter.
Bolagets försäljare är aggressiva, beskriver Siv Öhlund efter att hon lyssnat på ett inspelat samtal. Hon tycker att försäljarna använder sig av härskarteknik.
- De går på väldigt och pratar jättefort, säger hon.
Inspelningen var ett samtal mellan bolaget och en ung konsument som inte förstod vad det handlade om.
- Konsumenten är väldigt tydlig med det i samtalet.
Konsumenten ville läsa om tjänsten i pappersformat i stället och blev lovad en bekräftelse via mejl, sms och post. Personen fick ett mejl och en faktura.
- Säg inte "ja men skicka papper så får jag läsa". Bolaget kan anse att man ingår ett avtal då, förklarar Siv Öhlund.
Felaktigt tillvägagångssätt
Lägg på luren, råder hon i stället.
Telefonförsäljningen i sig går rätt till. Bolaget informerar om villkor, avtal och att de spelar in samtalet. Men det är sättet det går tillväga på som Siv Öhlund tycker är felaktigt. Då syftar hon på ångerrätten som inte följs samt att flera inte förstår att de under samtalet binder sig till ett avtal.
Dock skiljer sig det här företaget från andra som varit i farten. Andra bolag som konsumentrådgivningen har fått kännedom om har tagit betalt för tips de lämnat om olika fonder. Det här bolaget säljer i stället en finansiell tjänst.
- Det innebär att bolaget förvaltar deras pensionspengar och det är allvarligt. Det handlar om det de ska leva på i framtiden, säger Siv Öhlund.
Hon anser att det är en för komplicerad produkt de försöker sälja och allra helst till unga. Bolaget pratar om pensionspengar och det orangea kuvertet.
- De förstår ju inte vad det handlar om och de har ingen aning om vad det innebär, säger Öhlund.
Ett av dessa 13 fall har skickats vidare till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.