Åtta år har gått sedan vattenprover visade att Norrstrandsbadets vatten var otjänligt, något som dock inte stoppat allmänheten från att nyttja badplatsen, men då på egen risk.
Tjänligt vatten
De prover som togs för någon vecka sedan visar nu att vattnet åter är tjänligt.
- Vi ska ta ett till prov senare i juli så att vi är säkra på att vattnet är bra, säger Catrine Holmström Giornetti, miljöinspektör på Piteå kommun.
Under tisdagen åkte hon och kollegan Sven Flodström runt och tog vattenprover på 23 badplatser, från Kolerträsket ner till Havsbadet.
- Det finns många badplatser i byarna som drivs av olika byaföreningar, konstaterar miljöinspektören.
Ytterligare vattenprover
För första gången på flera år togs även vattenprover på badplatsen vid Fårösundet, närmare bestämt vid Ankargrund, Räkstigen, som inte är någon officiell badplats.
- Vi vet att många badar där så därför tar vi prov där också, säger Catrine Holmström Giornetti.
Resultatet för Fårösundet och de andra badplatserna kommer dock inte vara klart förrän tidigast nästa vecka.
Varför har det gått så lång tid sedan man tog vattenprover vid Norrstrandsbadet?
- Det vågar jag inte uttala mig om, jag jobbade inte här då, säger miljöinspektören.
Vad ska till för att ni ska stänga en badplats?
- Det är en bedömning som vi som tillsynsmyndighet gör, vi undersöker om vattnet är bra. Är det inte det kan det till exempel bero på mycket sjöfåglar, alltså fågelbajs, och då kan det vara väldigt tillfälligt. I andra fall kan det bero på avloppsvatten.
Omprov på badplatserna kommer att ske under slutet av juli, förmodligen vecka 29. Dels för att vattnet förmodligen är varmare då men också för att säkerställa att de första proverna visade rätt.
- På de flesta badplatser tar vi två prov och på stora badplatser som Pite Havsbad och Gläntan tar vi tre prover per år, säger Catrine Holmström Giornetti.
Resultaten läggs sedan ut på webbsidan badplatsen.smittskyddsinstitutet.se, där man kan se efter om just sin favoritbadplats får godkänt.