Det är ett sätt att visa sin kunskap inom ett hantverksyrke. Ett av de yrkena är frisör.
Sedan 1991 har över 8 200 frisörer tagit gesällbrev.
Tre av dem har haft högsta betyg på alla tio delmoment.
En av dem är Camilla Lööv från Piteå.
På Näringslivsgalan i Piteå den 12 november får hon ta emot Stora belöningsmedaljen för sin prestation.
Privatskola
Redan när hon sökte till gymnasiet visste Camilla Lööv att hon ville arbeta som frisör. Men betygen räckte inte till, hon läste omvårdnadsprogrammet och sökte sedan till en privat frisörskola.
På Ann Petterssons hair design school i Örnsköldsvik söker studenterna in - som på många andra privatskolor - via intagningsprov och intervjuer.
Under ett halvår på skolan övade Camilla och hennes klass grundmomenten i frisöryrket.
- Sedan har man praktik resten av studietiden. Jag blev jätteglad när jag fick plats på Cau & co i Piteå, många salonger är så små att man inte har möjlighet att ta emot praktikanter, säger hon.
Att läsa en eftergymnasial utbildning kostar visserligen pengar och går man en privat skola är man inte berättigad till CSN-lån.
- Men det var en stor fördel att ha praktiken sammanhängande. Jag var här åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan i drygt två år, säger Camilla.
Statusen uppe
Målet med själva utbildningen var att ta gesällbrevet.
- Man kan jobba som frisör och öppna salong utan att ha det, men för mig är det ett bevis på mina kunskaper och ett sätt att hålla statusen för yrket uppe, säger hon. Det ger också andra möjligheter om man vill jobba utomlands.
I tio olika moment där allt från teknik till kreativitet ingår i ett pressat tidsschema utförde hon uppgifterna.
- Jag var otroligt nervös när jag skulle göra provet. Jag hade valt ut mina modeller i god tid och övat mycket. Självklart strävade jag efter att få så bra betyg som möjligt, när man får chansen att visa vad man får för är det dumt att nöja sig med ett godkänt.
Efter sista delmomentet fick Camilla veta sina betyg.
- När de sa att jag fått MVG i alla släppte alla spänningar och jag bara grinade.
Ta fram det vackra
3 av 8 237 utdelade gesällbrev har haft högsta betyg i alla delmoment.
Camilla Lööv är alltså en av dem.
För den bedriften får hon ta emot den Stora belöningsmedaljen på Näringslivsgalan.
Hon jobbar nu på samma salong som hon gjort sin praktik på.
- Även om det blir mycket klipp och färg blir det aldrig enformigt eftersom alla personer är olika. Jag tycker om att ta fram det vackra hos människor!
Blir större
På jobbet väntar också en hel del förändringar. Salongen har tagit över Datakometens hörnlokal, som ska integreras med den befintliga ytan. Antalet frisörer ska bli fler och de satsar också på att nischa sig med ett loungerum.
- Det ska det vara lugnt och harmoniskt och där kommer vi att utföra speciella hårbehandlingar, lite som ansiktsbehandlingar men för hår.