Friska och lekfulla barn på Tallkotten

Naturen är ett oändligt klassrum, ett laboratorium, en plats för friluftsliv och rörelse och mycket mer. På Tallkottens förskola på Djupviken i Piteå är barnen ute hela dagen, ofta smutsiga, men sällan sjuka.

Härom dagen fick barnen ta med sig en leksak hemifrån, något som var väldigt populärt. Lisen Stenberg valde att ta med sin docka och Alicia Aapajärvi tog med sin naturtrogna kattunge.

Härom dagen fick barnen ta med sig en leksak hemifrån, något som var väldigt populärt. Lisen Stenberg valde att ta med sin docka och Alicia Aapajärvi tog med sin naturtrogna kattunge.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-11-17 06:00

"Barn på I Ur och Skur-förskolor är fyra gånger friskare än barn på traditionella förskolor i Sverige", enligt Patrik Grahn, docent och forskare vid SLU.

Det stämmer på Tallkottens förskola, för här har föräldrarna inte många vab-dagar. Personalens sjukdagar är också få.

- Jag tror att jag varit borta två-tre dagar under de snart tre åren jag jobbat här, säger förskollärare Åsa Svärdsudd.

Arbetar med ved
När PT besöker förskolan har barnen just varit i Rosvik och hämtat två kubikmeter prima björkved för kommande myseldar i grillkåtan som står på gården.

- Nu ska den här veden lastas av, vi ska dela in er i två grupper, hojtar Anders Lindblom, som för enkelhetens skull också kallas "fröken".

Den ena gruppen fixar avlastningen och den andra bär in veden under tak i det lilla skjulet.

Att vistas både inne och ute, är en central del i pedagogiken och dagligen gör ledarna val kring vad som passar bäst för individen, gruppen och aktiviteten.

Tallkotten har också ett miljötänk där barnen får lära sig sopsortera.

- Vi besöker ofta återvinningsgårdar och sorterar tillsammans med barnen, säger Anders.

Just nu har Tallkotten 24 barn, de allra flesta mellan fyra och fem år gamla. Och även de allra minsta får vara ute mycket.

- Men självklart anpassar vi utetiden efter barnens ålder och vädret. De minsta fryser fortare och kan inte säga till på samma sätt, säger Anders Lindblom.

En dag på Tallkotten ser schematiskt ut som på de flesta andra förskolor, men med mer utetid. Barnen är uppdelade efter åldrar, de äldsta, femåringarna, är Mullebarn, mellanbarnen, tre-fyraåringarna, är Knyttebarn och de yngsta är Knoppbarn.

Utflykter varje vecka
En dag i veckan gör barnen utflykter. Mullebarnen kan cykla till Grisberget och lära sig mer om djuren, allemansrätten och någon gång får de träffa självaste Mulle där ute i skogen. Knyttebarnen har Karlberg som mål och ett exempel på aktivitet är att spika fast olika saker på en planka.

- Det är olika slags skräp som spikas fast, sedan när vi gräver upp plankan igen efter en tid, så ser vi om de förmultnat. På så sätt lär sig barnen om skräp som vi kastar i naturen förintas eller inte, säger Åsa Svärdsudd.

De allra minsta, Knoppbarnen, går till en nära belägen skog där de vandrar efter "sångstigen" där det hängts upp djur i träden som de sedan sjunger om.

Utflykterna inkluderar matsäck och lunchen tillagas ofta över öppen eld.

FAKTA I ur och skur-pedagogik
Den friluftsverksamhet som utvecklats av Friluftsfrämjandet utgör grunden för I Ur och Skur. Grundidén i denna pedagogik är att barns behov av kunskap, rörelse och gemenskap tillfredsställs genom vistelsen i naturen. Målet är att ge bättre kunskap om naturen och förståelse för sambanden i naturen. Barnen ska bli medvetna om miljön. För att uppnå detta är det viktigt att man trivs och har roligt i skogen, på ängen, vid sjön och på fjället - året om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om