Framtidens arbetare ställer krav på chefen

Ungdomar födda på 1980- och 1990-talet kräver feedback, personlig utveckling och en god arbetsmiljö. - För unga är det en självklarhet att ställa krav på arbetsgivaren, säger Ewa Wiklund som forskat om ungas förväntningar och krav på arbetslivet.

När Ewa Wiklund forskade om ungdomars förväntningar på arbetsmarknaden fann hon en stark individualistisk inställning. "De vill utmärka sig på arbetsplatsen" berättar hon.

När Ewa Wiklund forskade om ungdomars förväntningar på arbetsmarknaden fann hon en stark individualistisk inställning. "De vill utmärka sig på arbetsplatsen" berättar hon.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ 2012-07-18 06:00

Ewa Wiklunds examensarbete inom sociologi vid Luleå Tekniska Universitet baserades på enkätsvar från studenter mellan 20 och 30 år.

Hon ville ta reda på hur unga generationers syn på arbete skiljer sig från äldre generationer.

- Unga söker ett stimulerande arbete som ger utveckling, efterfrågar feedback från chefen och värdesätter god arbetsmiljö och arbetstrygghet. För unga är det en självklarhet att ställa krav på arbetsgivaren på samma sätt som en arbetsgivare ställer krav på sina anställda, säger Wiklund.

Vill utmärka sig
I sin uppsats jämförs 1980- och 1990-talisterna med den stora kullen 1940-talister som är på väg ut från arbetsmarknaden. Skillnaderna är slående.

Tidigare generationer värdesatte lojalitet mot arbetsplatsen och materiell status, någonting som är en kontrast mot de mer abstrakta värden som unga prioriterar.

- De unga generationerna karaktäriseras av att de är individualister. De vill utmärka sig på arbetsplatsen medan tidigare generationer vill smälta in, säger Ewa Wiklund.

Diskuteras mycket
Kerstin Hofgren är vice ordförande för Företagarna i Piteå. Hon har genom åren som coach och personalrekryterare kommit i kontakt med många ungdomar.

- Hur arbetsgivare ska behålla ungdomar är någonting som diskuterats mycket inom Företagarna på nationell nivå, men ännu inte lika mycket lokalt. Min personliga åsikt är att det är svårt att generalisera. Har träffat många unga som inte har den där individualistiska inställningen, säger hon.

Hofgren instämmer i att 1980-talisterna söker utveckling. Om de inte får vad de förväntar sig från arbetsplatsen så drar de snabbt vidare. Äldre generationer är mer trogna och ifrågasätter mindre att den anställde måste anpassa sig efter företagets anda.

- Det handlar om vilken kulturell miljö man vuxit upp i. De som anser att arbetsgivaren ska ställa upp har nog curlats en aning och blivit lite bortskämda. Hur kan det annars komma sig att vissa ungdomar har lätt att få jobb medan andra har så svårt? Det måste bero på någonting individuellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om