Piteå-Tidningen har tidigare berättat om att Norrbottens läns landsting kommer att införa ett fotoförbud. På onsdag finns frågan med på landstingsstyrelsens dagordning. När Västerbottens läns landsting införde fotoförbud förra hösten fick beslutet massiv kritik bland annat för att medias möjlighet att granska verksamheten skulle minska. De föreslagna reglerna i Norrbotten innebär, enligt Anna Källström, informationschef vid landstinget ingen skillnad för medias bevakning av landstingets verksamheter. Precis som innan krävs tillstånd från enhetschef eller motsvarande för att filma eller fotografera i landstingets lokaler.
- Vi vill inte stänga ute media, vi gör det här för att skydda patienterna.
Privatpersoner omfattas
Kent Ögren (S), landstingsstyrelsens ordförande vill dock att det nya förbudet ska göra personal mer medveten om i vilka miljöer de filmas eller fotograferas.
- De kan tänka till en gång till innan de ställer sig i en korridor och pratar med media och det kanske syns patienter i bakgrunden. Vi är en offentlig miljö men patientsäkerheten är stark.
Den stora skillnaden är istället att även privatpersoner omfattas av förbudet.
- Det är den mobila revolutionen, alla har mobiler med kameror och kan fota och filma hela tiden, säger Anna Källström.
Alla som ska fotografera eller filma i landstingets lokaler eller fordon måste ha tillstånd från ansvarig chef.
"Patientsäkerheten"
Källström menar att det kommit signaler från verksamheten som gör förbudet befogat.
- Det är av hänsyn till patientsäkerheten Det är så enkelt. Det kan se ut som att någon ringer men de tar egentligen en bild eller filmar och helt plötsligt finns man ute på Youtube eller någon annanstans och det kan upplevas mycket kränkande.
När Västerbottens läns landsting införde sitt förbud kom protester om att exempelvis nyblivna föräldrar inte skulle få filma eller fotografera sina bebisar på BB. Enligt Kent Ögren kommer det inte att vara något problem vid normalförlossningar där allt slutar lyckligt.
- Men en normalförlossning kan snart övergå till något kritiskt och personalen utsätts för en oerhörd press om de också filmas, säger han.
Ljudupptagning
I förbudet finns även ett stycke som handlar om ljudupptagning vid exempelvis ett läkarbesök. Här är utgångspunkten att ljudupptagning ska tillåtas men parterna ska enas om formerna för inspelningen.
- Det här är inte vanligt förekommande. Jag känner inte till något fall i vårt landsting men det är en del av hela paketet med foto, film och ljud, säger Anna Källström.
För den som eventuellt bryter mot regelverket finns inga beslutade
repressalier i dagsläget.
- Vi får se hur det efterlevs, vi har inte sagt något om sanktioner, säger Kent Ögren.