Fotboja för förföljare välkomnas

En ny lag om stalkning, olaga förföljelse, införs den 1 oktober. Samtidigt ändras lagen om besöksförbud så att man i förebyggande syfte kan förse en misstänkt med elektronisk fotboja för att skydda offret. Kritiker menar att lagen inte kommer att fungera, men lokalt välkomnas den.

Lagen om besöksförbud ändras så att man i förebyggande syfte kan förse en misstänkt med elektronisk fotboja för att skydda offret.

Lagen om besöksförbud ändras så att man i förebyggande syfte kan förse en misstänkt med elektronisk fotboja för att skydda offret.

Foto: Kirsty Wigglesworth

PITEÅ 2011-09-26 06:00

Det är Stiftelsen Tryggare Sverige, en oberoende och fristående tankesmedja inom rättsområdet, som granskat samtliga åklagarkammares hantering av besöksförbud-ärenden. Stiftelsen har kommit fram till att det i många stycken saknas förutsättningar för att den nya lagen ska fungera i praktiken.

Man pekar då dels på skillnaderna mellan - och inom - olika åklagarkammare, dels på brister i polisens personsäkerhetsarbete.

Stor variation
Andelen beviljade besöksförbud varierar stort, från cirka 27 procent vid åklagarkammaren i Södertörn till runt 55 procent i Skövde. Norrbotten landar på 45 procent.

- Förutsättningarna för en drabbad att få besöksförbud varierar beroende på vilken åklagarkammare det handlar om, men också vilken enskild åklagare som handlägger ärendet, konstaterar Peter Strandell, som är personsäkerhetsexpert vid stiftelsen.

Och kollegan Magnus Lindgren, generalsekreterare, konstaterar att ett mer professionellt personsäkerhetsarbete hos polis och åklagare skulle kräva ökade resurser.

- För Norrbottens del skulle det innebära att det krävs cirka två årsarbetskrafter för att hantera ansökningarna om kontaktförbud, säger han.

Till det ska också läggas polisiära resurser för att kunna rycka ut på ett ökat antal larm. Men Kvinnojours-representanter är närmast lyriska och menar att samhället äntligen tar offrens parti.

Positivt lokalt
Lokalt ser man inte riktigt på samma sätt på saken. Kenneth Lundkvist, som är chef för den brottsförebyggande verksamheten i Piteå älvdal, säger;

- Larmen måste givetvis gå via LKC (polisens länskommunikationscentral) eller via SOS Alarm, de kan ju komma när som helst på dygnet och måste gå dit där det finns dygnet runt-täckning. Sen rycker vi ju ut som vanligt i en akut situation.

Lundkvist ser heller inte att det skulle kunna bli en sådan arbetsbelastning att det skulle innebära problem.

Thomas Ennefors, vice kammarchef vid åklagarmyndigheten i Luleå, är också positiv till den nya lagen;

- Det är ju inget konstigt med att vi får ändrade förutsättningar, att lagar ändras, det är bara att göra det vi ska och jag tror inte heller att ansökningarna kommer att öka så mycket, säger han.

FAKTA Den nya lagen

Stalkning, olaga förföljelse, blir ett brott den 1 oktober. Med det menas att någon systematiskt förföljer, kartlägger och smyger sig på den utsatta personen på ett sätt som upplevs som störande, skrämmande eller kränkande.

Lagen om besöksförbud ändras samtidigt. Åklagare får då möjlighet att utfärda ett så kallat utökat kontaktförbud, som kan leda till elektronisk övervakning med fotboja av den misstänkte.

Fotbojan är då ingen brottslig påföljd, utan används i förebyggande syfte - för att skydda offret.

Polisen får i och med det större möjlighet att ingripa och avstyra brott, samtidigt som bevisföringen underlättas om brott begås.

Om förföljaren vägrar fotboja, kan han eller hon dömas till ett års fängelse för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om