Varje år inträffar det ett antal olyckor i samband med att privatpersoner använder gasol, uppger Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB. Många olyckor resulterar i bränder och det är viktigt att gasoltuber förvaras rätt. Beroende på vad för slags hus man bor i finns det olika regler som följer.
Egna behovet
I ett enbostadshus, en villa, radhus eller fritidshus får man först och främst bara förvara gasol för det egna behovet, vilket anses vara en gasolbehållare för förbrukning och en i reserv. Då är endast behållare som är mindre än 30 liter tillåtna. En behållare av typen P11, som ofta används till husvagnar och båtar, innehåller 26 liter.
MSB anser att en lämplig förvaringsplats är ett utrymme som har ventilation direkt till det fria. Men det är tillåtet att förvara gasol i kök eller i ett köksskåp som är ventilerat direkt ut i köket. Det rekommenderar dock inte Räddningstjänsten i Piteå.
- Vi rekommenderar alltid att förvara gasoltuber i förråd utomhus, säger Krister Östrén.
Då ska det vara ett förråd eller ett garage som är avskilt från bostaden och som har EI 30 som lägsta brandtekniska klass. EI 30 innebär att konstruktionen har en avskiljande och isolerande effekt i 30 minuter. Här är det också viktigt att utrymmet är ventilerat.
I källare och på vinden får man inte förvara gasol.
Om man bor i lägenhet är det lämpligast att förvara gasoltuben på balkongen, så länge det inte är en inglasad balkong. En femliters gasoltub, en blå campingbehållare, får förvaras inomhus men hellre ute än inne:
- Det är mycket bättre att förvara behållaren på balkongen än inne om man bor i lägenhet, säger Krister Östrén.